Aidi

 

heeft veel beweging nodig - kuddedrijver - speurhond - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Marokko

GESCHIEDENIS
Andere benamingen : de Chien de l'Atlas, de Algerijnse Herdershond, de Atlas Sheepdog, de Kabyle Dog.  De Aidi werd oorspronkelijk gefokt om de Nomaden van Noord-Afrika en hun eigendommen te bewaken.  Pas later werd hij in Marokko ingezet als bewaker van kuddes schapen en geiten.  Het ras bestaat uit zeer veelzijdige honden, die zeer bekwaam zijn in hun werk.  Omdat hij een goede neus heeft werd hij ook gebruikt als jachthond.  De Aidi wordt vaak gekoppeld aan een renhond, zoals de Sloughi, waarbij de Aidi het wild opspoort en de Sloughi het achtervolgt en pakt.  De Aidi is kleiner dan en heeft een minder dominerende aard dan de meeste andere kuddebewakers.  Hij is een goede waakhond en gezelschapshond.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : voor reuen en teven 52 tot 62 cm, met een gewicht van om en bij de 25 ŕ 30 kg.  Hoofd :
en berenhoofd, droog,  in goede verhouding met de rest van het lichaam.  Brede, afgeplatte schedel. Onduidelijke stop.  Kegelvormige snuit.  Bruine of zwarte snuit, in harmonie met de kleur.  Stevige kaken.  Aangesloten, zwarte of bruine lippen. Oren : van gemiddelde grootte met afgeronde uiteinden, half afhangend gedragen.  Ogen : van gemiddelde grootte, vrij donker.  Enigszins schuine, goed gepigmenteerde oogleden. Lichaam : krachtig.  Gespierde hals zonder keelhuid.  Brede, zeer diepe borstkas.  Brede, gespierde rug.  Licht gewelfde ribben.  Stevige, gebogen lendenen.  Opgetrokken buik. Ledematen : stevig, licht gespierd.  De voeten zijn iets rond.  Sterke nagels in de kleur van de vacht. Staart : lang tot aan de spronggewichten, laag gedragen, sabelvormig als de hond in rust is.  Weelderig behaard (pluim). Vacht : zeer dik, halflang (6 cm), behalve op de kop en de oren waar het fijner en korter is.  De kraag is voornamelijk bij de reuen ontwikkeld. De vacht is weersbestendig en vraagt een regelmatige borstelbeurt.  Kleur : veel variatie, maar men verkiest wit boven alle andere kleuren. Verder :  zandkleur, fauve, rossig, gestroomd, wit en zwart, wit en fauve, min of meer charbonné, driekleurig, enzovoort. 
AARD : in vroegere jaren was de Aidi alleen maar een werkhond.  Hij beschermde de kudde of de mens, of joeg op wild.  De laatste jaren heeft hij meer en meer de weg naar de huizen van de mens gevonden.  De Aidi kan zich aanpassen aan het stadsleven, mits hij voldoende uitdagingen heeft om zijn energieke aard uit te leven.  Het is een rustieke, enorm sterke en beweeglijke hond.  Hij is waakzaam en steeds tot actie bereid. Hij is moedig en staat klaar om zijn baas en zijn huisgenoten te beschermen tegen roofdieren en vreemden.

 

naar hondenrassen >>