Akbash

 

kuddedrijver - veel beweging nodig - goede afschrikker - agressief karakter

 
LAND VAN HERKOMST : Turkije

GESCHIEDENIS

De Akbash is een eeuwenoude berghond uit West-Turkije. Hij was na de Karabash de tweede Turkse berghond die in Engeland terecht kwam. Door Britse en Europese liefhebbers van dit soort berghonden werd hij echter als een regionale ondersoort van de Karabash beschouwd. Via Engeland bereikte de Akbash Amerika. Door zijn opvallende witte vacht en zijn vaardigheden in het beschermen van vee tegen wolven en beren trok hij er de belangstelling. De Akbash is inmiddels in Canada erkend. Deze honden hebben zeer veel ruimte en beweging nodig en moeten zeer goed worden gesocialiseerd. Het is een echte werkhond voor het bewaken van vee in afgelegen gebieden.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 71 tot 79 cm, teven 69 tot 74 cm. Gewicht van een 39 tot 64 kg. Uiterlijk: groot, gespierd lichaam; snel, elegant gangwerk. Kleur: zuiver wit; lichte crème kleur op de oren en in de ondervacht toegestaan. Hoofd: brede schedel met een krachtige wigvormige snuit; wijd geplaatste, schuine, licht- tot donkerbruine ogen; v-vormig, ronde, hoog aangezette hangoren. Staart: lang, goed bevederd, licht gebogen of ingekort.
VACHT :
de vacht, die glad- of langharig kan zijn, is altijd dubbel.
KARAKTER : de Akbash is gefokt als een intelligente, onafhankelijke beschermer.  Hij meet zich vaak een voorzichtige houding aan, maar dit moet niet verward worden met luiheid of traagheid.  Het is een mooie hond met een edele houding, maar hij is beter op z'n plaats als werkhond, dan als huisdier.  Hij bindt zich gemakkelijker aan dieren dan aan de mens, en hij zal twee keer nadenken voordat hij gehoor geeft aan een bevel !
 

naar hondenrassen >>