Alpenländische
Dachsbracke

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Oostenrijk

GESCHIEDENIS
De Alpenländische Dachsbracke (of Alpenlandse Dasbrak, Basset Pointer, Alpine Dachsbracke) behoort tot de rassengroep van de Drijvende Honden of Zweethonden en is een echte authentieke Oostenrijker.  Oostenrijk had, net als de Europese buurlanden ( zie Duitsland, met de Westfaalse Dasbrak ), een grotere Dachsbracke nodig, voor het achtervolgen van herten, konijnen en vossen.  Deze hond moest robuust en gedreven zijn om de omstandigheden van de hoog gelegen Alpen te kunnen weerstaan.  De Alpine Dachsbracke is een speurhond die de koud-spoor jachtmethode beoefent. Hij jaagt op haas, vos, wild zwijn; hij apporteert gevogelte en spoort gewond wild op. De zadeltas van zijn baas puilt vaak uit van het wild dat hij gevangen heeft. Deze veelzijdige, multi-functionele hond werd uitsluitend uit binnenlandse Dachsbracken ontwikkeld. Het is een geharde, stevig gebouwde Hound met korte, rechte benen. Deze flinke, koppige en beweeglijke hond heeft een groot uithoudingsvermogen, vechtlust, een goede stem en een zeer goed reukvermogen. Hij jaagt niet in meutes.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is lang, met een iets gewelfde schedel. Licht markante stop. Rechte neusbrug. Vrij brede snuit. Dunne goed gesloten lippen. De ogen zijn middelgroot, rond en donker- of lichtbruin. De oren : middellang, breed, afgerond en recht tegen het hoofd hangend. Het lichaam is lang. Gespierde hals met wat keelhuid. Geprononceerde schoft. Goed gewelfde borstkas. Volle lendenen. Buiklijn opgetrokken. Ronde, hellende croupe. Rechte, stevige en lange rug. Ledematen : korte, stevige en gespierde benen met flinke botten. Voorvoeten meer gedrongen dan achtervoeten. De staart : middellang, dik aan de basis, een beetje borstelig, gewoonlijk hangend of licht gekromd gedragen. De vacht is kort, zeer dik, hard en vlak tegen het lichaam liggend. Met ondervacht : lang en ruw  op buik en achterkant van de dijen. Er komen verschillende kleurschakeringen voor. Zwart en rood : diepzwart met roestkleurige aftekeningen. Bruin : bruin met lichtere aftekeningen, bruine neusspiegel. Rood : roodachtig bruin, roestkleurig, roodachtig geel met lichtere aftekeningen. Wit : gevlekt met verschillende kleuren. Westfaals : alle kleuren toegestaan voor rood gecombineerd met wit. Aftekeningen onder de ogen, op snuit, benen en borst. De schofthoogte varieert van 34 tot 42 cm, met een gewicht van om en bij de 18 kg.
AARD :
deze hond heeft de mentaliteit van een werkhond en dit past zeer goed bij deze veelzijdige 'kleine heer'. In het gebied waar de Alpine een grote populariteit geniet, is hij door jagers en jachtopzieners zeer geliefd.  Als huisdier is deze hond echter nooit populair geweest.  Het is een goede gezelschapshond en is voor zijn baas gemakkelijk te houden.  Hij is zich zeer bewust van de taak waarvoor hij werd gefokt.  Het is een intelligente, vlijtige en aanhankelijke hond.
ACTIVITEIT :
dit ras vraagt voldoende ruimte en lichaamsbeweging.
OPVOEDING :
deze hond heeft een consequente opvoeding nodig.
 

naar hondenrassen >>