Amerikaanse Foxhound

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Amerika

GESCHIEDENIS
De Amerikaanse Foxhound is een ras dat van verschillende Europese Foxhound-typen afstamt, maar vooral van de Engelse Foxhound. Toen de Europese immigranten zich in Noord-Amerika vestigden, hadden ze vaak hun jachthonden bij zich en in de Amerikaanse smeltkroes ontstonden hieruit na verloop van tijd verschillende rassen.  In het jaar 1650 vervoerde Robert Brooke een meute werkende Hounds naar de kroonkoloniŽ ( Noord-Amerika ).  Deze Hounds bleven drie eeuwen lang in het bezit van de familie Brooke.  Engelse Hounds, die door de Gloucester Foxhunting Club werden geÔmporteerd, samen met Hounds uit Frankrijk en de Kerry Beagle-type Hounds uit Ierland, vormden de uiteindelijke basis van de huidige Amerikaanse Foxhound. De Amerikaanse Foxhound lijkt erg op de Engelse, maar is iets lichter en staat iets hoger op de benen. Hij heeft ook een smallere borst en langere oren.  Het aantal registraties bij de AKC is erg laag, maar de hond is zeer populair onder de actieve jagers. Hij volgt het 'warme spoor' en is goed in de jacht op vossen.  Zowel zijn snelheid als zijn uithoudingsvermogen doen zijn naam alle eer aan.  Dit ras werd erkend in het jaar 1905 door de United Kennel Club. In Amerika wordt deze hond ook gebruikt als showhond, maar buiten de Verenigde Staten komt het ras bijna niet voor.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen 55 tot 63 cm en teven 53 tot 60 cm.  Hoofd : vrij langgerekt, licht gewelfd schedeldak, vrij brede schedel. Krachtige voorsnuit met licht uitgesproken stop, vlakke neusrug. Zwarte neusspiegel.  Ogen : groot, goed uit elkaar geplaatst, bruin of hazelnootkleurig. Vriendelijke uitdrukking.  Oren : vrij laag aangezet, komen bijna tot aan de neusspiegel. Ze zijn dun, vrij breed en hangen tegen de wangen, het onderste deel van de voorkant is licht naar binnen gevouwen.  Gebit : wordt in de rasbeschrijving niet aangegeven, maar schaargebit komt het meeste voor.  Hals : van gematigde lengte, droog en sterk.  Lichaam : goed gehoekte schouder en opperarm, gespierd en sterk. Diepe en lange borstkas met veel ruimte. Goed gewelfde ribben, licht opgetrokken buiklijn. Sterke rug, brede en iets gewelfde lenenpartij. Ledematen : rechte voorbenen met erg goede botten, korte en rechte voormidden voeten. Matig gehoekte achterhand met lage sprongen. Goed bespierde dijen. Evenwijdige benen.  Voeten : vosachtig, met goed gewelfde en gesloten tenen. Dikke, sterke voetzolen.  Staart : vrij hoog aangezet, wordt hoog gedragen, maar niet boven de rug, een beetje borstelig.  Vacht : dicht, hard en vrij kort.  Kleur : alle kleuren zijn toegestaan.
AARD : deze Foxhound is onafhankelijk en eigenzinnig.  Hij blinkt uit in het jagen in een meute, doch behoudt zijn individuele karakter.  Het vrolijk kwispelstaarten kan ook een wedijver georiŽnteerd gebaar zijn.  Naarmate deze honden ouder worden, hebben zij minder aandacht voor verzoeken of eisen van hun baas, en worden ze zelfs ongehoorzaam.

 

naar hondenrassen >>