Amerikaanse
Staffordshire Terriėr

 

ideale gezelschapshond - eenvoudig te onderhouden vacht - geschikt voor geleidehond - stierenvechtersafkomst -
een goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Amerika

GESCHIEDENIS

De American Staffordshire Terriėr heeft een bijzonder stoer, sterk lichaam. Hoewel hij maar ongeveer 48 cm hoog is, kan hij bijna 25 kg wegen. Voor zijn grootte is hij enorm sterk. Dat is ook goed te zien aan zijn bijzonder gespierde lichaam en zware hoofd. Hij is gefokt uit kruisingen tussen allerlei bulldogs en terriėrs. Ooit werd hij gebruikt als vechthond in kleine vechtarena's (pits). Vandaar hun bijnaam Pit Dog of Pit Bull Terriėr. De Amerikaanse 'Staff' van nu is een vriendelijke hond, hoewel hij in zijn hart altijd een terriėr blijft. Vasthoudendheid is een karaktertrek.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 45,7 tot 48,4 cm, teven 43,2 tot 47,7 cm. Belangrijker dan deze afmetingen is dat de verhouding tussen de hoogte en het gewicht goed is.  Gewicht : 18 tot 23 kg.  Uiterlijk: stoer, zwaar lichaam; soepel, vrij gangwerk. Kleur : iedere effen kleur en tweekleurig; geen black and tan, leverkleurig of meer dan 80% wit. Hoofd: brede middellange schedel, met stevige, ronde snuit; ronde, donkere, wijd geplaatste ogen; kleine, hoog geplaatste oren, traditioneel gecoupeerd of ongecoupeerd.  Staart: kort, laag aangezet, puntig (bananestaart).  Aanleg : waak- en gezinshond.
VACHT : gladhaar ( of korthaar ) grove structuur, m.a.w. korte dekharen met praktisch geen ondervacht.  Is de vacht rijp, dan wordt die wat droger en meestal lichter van kleur. De vacht lijkt in de verharingsperiode niet meer zo goed aan te sluiten, alsof het haar bovenop komt te liggen. VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met varkensharen borstel, rubberen handschoen, fijne kam.  GROTE BEHANDELING : in de rui, meerdere keren bewerken met rubberen handschoen, waardoor alle losse haren verwijderd worden. Niet wassen, of toch zo weinig mogelijk. Wel met een vochtige zeem over de vacht gaan. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen, oren reinigen, indien nodig nagels knippen.
VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.
AARD : buitengewoon moedig, uitstekende waakhond, vriendelijk voor eigen gezin, attent, luistert niet altijd en heeft een strakke hand nodig.
BEWEGING : mits geregeld uitgelaten past hij zich gemakkelijk aan een stadsleven aan. Het is een uitstekende rattenvanger, dus actie is gewenst. Leer hem vroeg met andere honden omgaan.
OPVOEDING : de American Staffordshire Terriėr is niet geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met honden. Leer hem al op jonge leeftijd dat hij niet mag trekken aan de riem, want eenmaal volwassen, zijn deze honden ontzettend sterk. Deze Staffordshire kan door middel van een goede en consequente opvoeding heel erg veel leren. Er zijn zelfs diverse voorbeelden van American Staffordshire Terriėrs die met goed gevolg gehoorzaamheidstesten afleggen.
 

naar hondenrassen >>