Ariégeois

 

ideale gezelschapshond - klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Ariégeois of de Brak van Ariégeois, die geen oude afkomst voorwendt, dook in 1912 op uit drie middelgrote-kleine Hounds.  De Bleu de Gascogne, de Gascon-Saintongeois en de Chien d'Artois werden gebruikt om het ras te ontwikkelen.  In Zuid-Frankrijk wordt hij soms aangeduid als de Bastard Hound, maar hij is hard genoeg en schelden doet hem dus geen pijn.  Hij was gekend als de 'Hazenhond'.  Zijn fijne neus en scherpzinnigheid in de meute tijdens de jacht, over elk terrein, kan niet ontkend worden. Met zijn scherpe reukzin, voortreffelijke stem en vasthoudendheid is hij een uitstekende helper bij de jacht, waarbij hij geconcentreerd blijft en initiatief toont.  Als kleine jachthond is hij gespecialiseerd in haas maar hij wordt ook gebruikt bij het opsporen van herten en wilde zwijnen.  De Ariégeois voelt zich volledig thuis op het rotsachtige, droge terrein van Zuid-Frankrijk.  Deze hond is makkelijk op te voeden.  Hij is waarschijnlijk het toppunt van elegantie binnen de Franse Houndsfamilie.  Het is een hoogbenige hond, met een aangepast lichaam voor de hazenjacht : wendbaar, een sterke rug en lange benen.  Dit ras is gehoorzaam en bereid om te werken.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen 52 tot 58 cm en teven 50 tot 56 cm met een gewicht van ongeveer 30 kg. Hoofd : lang en fijnbesneden.  Licht gewelfde schedel.  Uitgesproken achterhoofdsknobbel.  Lichte stop.  Neusbrug recht of licht gekromd, even lang als de schedel.  Goed ontwikkelde neusspiegel.  Strakke wangen.  Strakke en dunne lippen.  Ogen : wijd open en bruin.  Oren : laag aangezet.  Lang, dun, soepel en gevouwen.  Lichaam :  lang.  Hals met lichte botten, lang en licht gewelfd.  Borstkas lang, middelbreed.  Ribben normaal gewelfd.  Lendenen stevig bevestigd, licht gewelfd. Vlakke flank.  Licht opgetrokken buiklijn.  Zeer gespierde, vlakke rug. Vrij vlakke croupe.  Ledematen : stevige benen.  Voeten : lange, ovale hazenvoeten met dichte tenen en zwarte voetzolen en nagels.  Staart : hangend tot het spronggewricht.  Dun aan het uiteinde, opgewekt sabelvormig gedragen.  Vacht : kort, fijn en dicht.  Kleur : wit met goed gedefinieerde zwarte vlekken.  Lichte tan aftekeningen op de wangen en boven de ogen.
AARD en ACTIVITEIT :
de Ariégeois is een aanhankelijke en zwijgzame metgezel, die in huis geen misbruik maakt van zijn klankvolle stem.  Hoewel hij oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de jacht op klein wild, past de Ariégeois zich makkelijk aan het gezinsleven aan.  Het is een opgewekte, volgzame, vriendelijke en rustige hond.  Deze hond gaat zich echter niet goed voelen wanneer hij in een stad moet leven. Hij heeft behoefte aan zijn dagelijkse beweging.  Ook dient de vacht regelmatig geborsteld en moeten zijn oren regelmatig gecontroleerd worden.
 

naar hondenrassen >>