Australische Herdershond

 

kuddebewaker van schapen en rundvee - veel beweging nodig - goede waakhond - geschikt voor geleidehond

 
LAND VAN HERKOMST : Australië

GESCHIEDENIS

Ondanks de naam Australische Herdershond, wordt aan zijn afkomst getwijfeld. Toch denken veel mensen dat deze honden met Baskische herders meekwamen naar Australië. Amerikaanse ranchers, die onder de indruk waren van de kwaliteit van Australische wol, importeerden later Australische schapen naar de Verenigde Staten. De Baskische herders en hun herdershonden kwamen met de schapen mee. Australische Herdershonden zijn harde werkers en kunnen allerlei vee hoeden. In veel delen van het westen van de Verenigde Staten zijn ze al meer dan een eeuw de Amerikaanse ranchers behulpzaam geweest. Dit spontane ras is geschikt voor energieke mensen. In Australië noemt men deze hond de 'Kelpie'.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 46 tot 58,5 cm, teven 45 tot 51,5 cm. Gewicht : 11,5 tot 20,5 kg.  Uiterlijk: sterk, compact lichaam; vloeiend gangwerk. Kleur : onder meer zwart en rood (beide met of zonder tan), blue merle, rood merle, alle met of zonder witte en/of tan aftekeningen. Hoofd: vlakke of iets gewelfde schedel met middellange, ronde snuit; bruine, blauwe, barnsteenkleurige of gevlekte amandelvormige ogen; hangoren. Staart: recht, van nature kort of ingekort tot minder dan 10 cm.
VACHT : dubbele vacht; bestaat uit een korte, dichte ondervacht en een harde , rechte en weersbestendige bovenvacht.
AARD :
ondernemend, moedig, uitstekende werkhond, goede kameraad, trouw, wantrouwig tegenover vreemden, intelligent en oprecht.
KARAKTER :
de Australische Herdershond is een toegewijde éénmanshond.  Ze zijn echter té energiek en op het werk gericht voor het huiselijk leven.  Ze zijn makkelijk te trainen en hun ijver tijdens het werkt zorgt ervoor dat ze een onvervangbaar deel zijn van de actieve Australische bevolking.
 

naar hondenrassen >>