Australische TerriŽr

 

rattenvanger - goede waakhond - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen

 LAND VAN HERKOMST : AustraliŽ

GESCHIEDENIS

Ondanks zijn kleine formaat was de Australische TerriŽr van onschatbare waarde voor de vroege kolonisten in het ruige AustraliŽ. Hij is ontstaan uit allerlei terriŽrs, onder andere de oude Rough Coated TerriŽr uit Engeland. Hij was zowel gezelschapshond, ratten- en slangenvanger als waakhondje. Met hun zelfverzekerde aard en sobere, stoere lichaamsbouw konden deze hondjes hun taken goed aan. De vacht is weerbestendig. Ze zijn gemakkelijk in de omgang en houden veel van hun baasje of vrouwtje. De Australische TerriŽrs van nu zijn overal op hun plaats, zowel in de stad als erbuiten.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen en teven, ongeveer 25,5 cm. Uiterlijk: stoer, lang lichaam; vrij, energiek gangwerk. Kleur: blue and tan (donker- of zilverblauw met diepe tan aftekeningen) of rood (effen of zandkleur). De kuif is blauw of zilver.  Hoofd: lange schedel met sterke snuit; ovale, kleine, wijd geplaatste, donkerbruine of zwarte ogen; oren : gecoupeerd of ongecoupeerd.  Staart: gecoupeerd of ongecoupeerd.  Schaargebit. Reuen wegen ongeveer 6,5 kg en teven ongeveer 5,5 kg.
VACHT :
ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriŽrborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT :  door het trimmen is de hond in ťťn keer zijn dode haar kwijt. Het kost echter wel geld, vooral bij een grote hond.
AARD : hij is pienter, aanhankelijk, bereidwillig, moedig, sterk en dol op kinderen.
ACTIVITEIT : deze hond heeft een enorme energie en zijn rare bokkesprongen en trouw maken van hem een geliefd gezelschapsdier.
 

naar hondenrassen >>