Azawakh

 

veel beweging nodig - zichthond - ideale gezelschapshond - eenvoudig te onderhouden vacht

 


LAND VAN HERKOMST : Afrika

GESCHIEDENIS

De Azawakh ( of met andere woorden de 'Tuareg Sloughi Azawakh Hound' ) is genoemd naar een vallei in noordoost Mali. Maar hij leeft in een veel groter gebied en is niet onverwant aan de Sloughi. De Azawakh heeft een eigen geschiedenis, maar die is grotendeels onbekend. Hij trekt al eeuwen met de Toearegs door de zuidelijke Sahara, als gezelschaps- en jachthond, maar ook als waakhond. Al jong begint hij dieren te achtervolgen. Azawakhs worden goed gesocialiseerd, omdat ze als puppy's met de kinderen van de stam optrekken. Allerlei theorie‘n over zijn ontstaan doen de ronde. Sommigen benadrukken dat zijn aard typisch is voor een Oosterse windhond, anderen wijzen op een mogelijke verwantschap met de honden van het Oude Egypte. De Azawakh werd in de eerste helft van de 20e eeuw naar Frankrijk gebracht door officieren die dienst hadden gedaan in de Sahara. De Azawakh is een echte windhond; vooral zijn indrukwekkende grote borst en hoge bouw vallen op.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 64 tot 74 cm, teven 60 tot 70 cm. Gewicht : 17 tot 25 kg.  Uiterlijk: slank, gespierd lichaam; soepel, lichtvoetig gangwerk. Kleur: alle tinten van effen zandkleurig tot donker fauve, witte aftekening op benen, soms ook op hoofd, borst en staartpunt. Hoofd: vlakke, lange schedel met lange, sterke snuit; grote amandelvormige, hazelnootkleurige of donkerbruine ogen; brede, laag aangezette hangoren. Staart: lang, dun, licht gekruld, bij beweging hoog gedragen, vaak met witte punt.
VACHT : kort, glad, strak aanliggend, glanzend.
AARD : temperamentvol, waardig, intelligent, terughoudend en wantrouwig tegenover vreemden.
KARAKTER :
de Azawakh is een indrukwekkende en wat pretentieuze hond, die respect en bewondering afdwingt van zijn menselijke metgezellen.  Het ras heeft in een aantal landen al vaste voet aan de grond, met liefhebbers die eraan werken om het ras te bevorderen.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft zeer veel lichaamsbeweging nodig om in conditie te blijven.
 

naar hondenrassen >>