Bordeaux Dog

 

jager op groot wild - stierenvechtersafkomst - een goede afschrikker en goede waakhond

 

LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Bordeaux Dog ( Dogue de Bordeaux of Franse Mastiff ) stamt af van de Doggen der Oudheid : de Molossers. Deze Franse Doggen werden in de Middeleeuwen niet alleen als oorlogs- en vechthonden gebruikt, maar ook om vee te drijven. Ze werden ook ingezet in gevechten met wilde zwijnen, beren en stieren. Bordeaux was lange tijd een vermaard centrum van dit soort activiteiten. Toen in de 19de eeuw gevechten werden verboden, raakte ook de hond bijna in vergetelheid. Het verbod had echter tot gevolg dat de Bordeaux Dog niet meer als vechthond, maar als gezelschaps- en showhond werd gefokt, met een aangenaam temperament. Wel ziet hij er nog steeds woest uit, met een groot hoofd vol rimpels en een enorme snuit met grote tanden. Hij is vriendelijk, zachtmoedig, trouw en toegewijd. Het liefst is hij dicht in de buurt van zijn baas.  Het is een goedaardige beschermer.

IDEALE RASKENMERKEN

Schouderhoogte: reuen 60 tot 68 cm, teven 58 tot 66 cm. Gewicht : 38 tot 46 kg.  Uiterlijk: zeer krachtig, sterk, compact lichaam; atletisch gangwerk. Vacht : fijn, kort, zacht. Kleur : effen mahonie- of wildkleurig; witte borstvlek en witte aftekening op voeten is toegestaan (geen wit op het gezicht, witte vacht of wit op andere plaatsen). Hoofd: grote, hoekige, brede schedel met krachtige, brede dikke snuit; kleine wijd geplaatste licht gekleurde ogen; kleine, traditioneel gecoupeerde oren, in Nederland intacte hangoren. Staart: middellang, dik, dun toelopend, iets gebogen.
AARD : de Dogue de Bordeaux is redelijk lui en sluit zich aan bij de 'laissez faire' houding ten opzichte van wat er rond hem gebeurt.  De hond heeft een dikke huid en een sterke eigen wil.  Hij is agressief tegenover andere honden, maar als hij goed in de hand gehouden wordt is hij een uitstekende gezelschapshond.  Hij is aanzienlijk een stuk liever dan zijn voorouders en kan goed met kinderen overweg.  Het is echter niet aangeraden als vreemde om hem te aaien.  Hij is van nature kalm en aanhankelijk voor de leden van het gezin.
ACTIVITEIT : de Bordeaux Dog heeft flinke beweging nodig, maar tegenwoordig zijn sommige Bordeaux Doggen helaas niet zodanig gebouwd dat zij veel beweging aankunnen. Let bij de aanschaf van een puppy op het bot en de achterhand. Een stevige achterhand is erg belangrijk bij dit ras.

 

naar hondenrassen >>