Bosanski Ostrodlaki
Gonic-Barak

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 


LAND VAN HERKOMST : voormalig JoegoslaviŽ

GESCHIEDENIS
Dit ras komt uit de noordelijke gebieden van centraal voormalig JoegoslaviŽ. Het behoort tot de groep van Joegoslavische Stovare-rassen en wordt net als de andere voor de jacht op haas, vos en wild zwijn gebruikt. Het is een tamelijk krachtige hond met een ruwe en weelderige vacht en een harde en welluidende blaf. Buiten het land van het herkomst komt hij niet voor.  Het vernuft en aanpassingsvermogen van deze hond tijdens de jacht kan worden toegeschreven aan een veelzijdige achtergrond.  Het is geen 'zuivere' speurhond.  Deze BosniŽr heeft iets van een zichthond en een paria in zijn bloed.  Jagers uit de 19de eeuw streefden naar een hond met scherpzinnige jachtkwaliteiten en een draadharige vacht om het gure weer en zwaar terrein te kunnen weerstaan.  Zelfs beren maken deel uit van zijn prooi. De Bosanski Ostrodlaki Gonic-Barak is een krap middelgrote, licht rechthoekige hond, robuust, beweeglijk en volhardend.

IDEALE RASKENMERKEN
Hoofd : langgerekt, met een uitgesproken achterhoofdsknobbel, duidelijke voorhoofdsgroef en tamelijk vlakke stop. Krachtige voorsnuit, weelderige snor en baard. Tamelijk breed en licht gewelfd voorhoofd, duidelijke wenkbrauwen. Droge, maar tamelijk dikke lippen. Grote, zwarte of donkerbruine neusspiegel. Ogen : groot, ovaal, kastanjebruin met een levendige uitdrukking. Oren : normaal aangezet, middellang en tamelijk breed; vrij dik en met afgeronde punten. Gebit : schaargebit. Hals : krachtig, droog en gespierd, van normale lengte. Lichaam : lange, diepe en tamelijk brede borstkas, goed gewelfde ribben, iets uitgesproken schoft, brede en gespierde rug en lendenen, brede, licht hellende croupe en iets opgetrokken buiklijn. Ledematen : tamelijk krachtige botten, normale hoeking van voor- en achterhand, goede bespierde benen en dijen, rechte en evenwijdige voor- en achterbenen; de sprongen staan loodrecht op het grondoppervlak. Voeten : goed gesloten en rond, zogenaamde kattenvoeten, met sterke en goed gepigmenteerde voetzolen. Staart : tamelijk grof en goed behaard. Moet minimaal tot de punt van de sprong reiken. Gangwerk : vrij en krachtig. Vacht : dik, tamelijk lang en ruw dekhaar en een dichte ondervacht. De vacht moet een ruige indruk maken. Kleur : de ondergrond is tarwegeel, geelrood, aardegrijs of zwart. Witte aftekening op het hoofd ( ster of bles ), keel, borst, het onderste deel van de benen evenals op de punt van de staart. Schofthoogte : voor reuen 46 tot 56 cm en teven zijn iets kleiner.
AARD :
de veelzijdigheid van het ras in het veld loopt ook door in zijn karakter.  Het is een goedaardige, zorgeloze metgezel die van het huiselijk leven net zo kan genieten als van het werk.  Sommige eigenaars waarschuwen ervoor de hond niet te lang zonder werk te laten zitten. 
ACTIVITEIT : wanneer hij niet genoeg beweging krijgt, gaat hij sowieso andere manier zoeken om zijn energie kwijt te raken.  Zo kan het wel eens gebeuren dat hij vlijtig uw garage of bloementuin gaat 'reorganiseren'. 

 

naar hondenrassen >>