Braque Franšais de Petite Taille

 

jachthond - ideale huishond - bestand tegen alle weerstypen - staande hond

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Braque Franšais de Petite Taille ( of Kleine Franse Pointer, Braque Franšais-Type Gascogne ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Brak-type. De kleinere Braque Franšais is, net als de Braque Franšais de Grande Taille, ontwikkeld uit de Spaans Pointer en waarschijnlijk ook uit de Italiaanse Pointer.  Deze hond is een meer verfijnde versie van het Pyrenee-type Braque Franšais en werd gehouden in de Franse Gascogne regio. Zijn stijl van jagen is ook met een opgeheven neus en hij is bijzonder geschikt voor de jacht op dicht begroeid terrein of op ruwe moerasgrond. Door zijn afmetingen is deze hond een beweeglijke en lenige jager.  Hij is het resultaat van lang en zorgvuldig selectief fokken. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een geweldige bedrijvigheid. Vroeger kwam hij in heel Frankrijk zeer veel voor, maar tegenwoordig wordt hij vooral in zuidwest Frankrijk gebruikt, waar hij sterk wordt gewaardeerd om zijn specifieke eigenschap 'reeds bij de geboorte afgericht te zijn'. De Petite Taille is ook bekwaam in het apporteren van wild. Algemeen gezien bezit hij dezelfde kenmerken als zijn grote broer, uitgezonderd de kleinere afmetingen en een algemene lichtheid die hem van 'de standaardmaat honden' onderscheidt. Hij heeft het voorkomen van een zeer gespierde, doch niet te zware plattelandshond.

IDEALE RASKENMERKEN
De schofthoogte ligt tussen de 47 en de 56 cm, bij voorkeur 50 tot 55 cm.  Het gewicht gaat van 17 tot 25 kg. Hoofd : de schedel van deze kleine Braque Franšais is korter dan die van de grote. De lippen zijn minder hangend en verlenen de snuit een minder vierhoekig voorkomen. De neusrug kan licht gewelfd zijn. Ogen : identiek met de grote Braque. Oren : hoger aangezet dan bij de grote hond, iets korter en nauwelijks gevouwen. Hals : weinig of geen keelhuid. Lichaam : de rug is korter en de buik is meer opgetrokken. Ledematen : de benen zijn droger en harder; de dijen minder schuin.  Voeten : droger en compacter. Staart : dun, moet gecoupeerd of van nature kort zijn. De vacht : het haar is fijner en korter dan bij de Grande Taille. Kleur : wit met meer of minder donkerbruine vlekken, met of zonder schimmelvlekken; ofwel geheel schimmel; ofwel effen bruin of met bruin aan het hoofd, de borst en de ledematen; ofwel wit met kaneelkleurige vlekken en soms effen kaneelkleurig. Enige aftekeningen van een lichtere kleur moeten voorkomen boven de ogen, op de wangen en op de benen, met dezelfde vlekken op de buik of op de borst.
AARD :
het is een gehoorzame en respectvolle jachtmetgezel, met waardige mogelijkheden en betrouwbare aard.  Hij is makkelijk te verzorgen. Eigenaars vertellen dat hij machtig is om in huis te hebben, maar zoals het een echte jachthond betaamt, is hij natuurlijk ook graag buiten. Hij is levendig, intelligent, goedaardig en heeft een uitstekend reukvermogen.
ACTIVITEIT :
ook deze hond is en blijft een jachthond en heeft zodoende de nodige ruimte en beweging nodig.
 

naar hondenrassen >>