Bullmastiff

 

ideale gezelschapshond - geschikt voor reddingswerk - stierenvechtersafkomst - een goede afschrikker

 

LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
Aan de rasnaam is meteen te zien van welke twee rassen de Bullmastiff afstamt. Hij werd in 1860 gefokt uit kruisingen tussen de Engelse Bulldog en de Engelse Mastiff, om het wild tegen stropers te beschermen.  Alleen deze rassen gaven hem de gewenste eigenschappen voor de 'Nachtwaker van de Boswachter', zoals hij ook wel eens werd genoemd. Hij is groot en snel en heeft bijzonder veel durf. Bovendien kan hij ongemerkt zijn 'prooi' (stropers) besluipen en heeft hij een fijne neus. De oorspronkelijke honden waren bruiner dan de meer geraffineerde honden van tegenwoordig.  De overgrote meerderheid was donkerbruin gekleurd, om in het donker van de nacht onzichtbaar te werk te kunnen gaan.  Dit in tegenstelling met de populaire reebruine kleur van nu.  Nu is hij vooral waak- en verdedigingshond. Als gezelschapshond heeft de Bullmastiff de ruimte nodig. Hij heeft een sterk territoriumgevoel en moet goed worden gesocialiseerd. Hij is zeer beschermend.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 63,5 tot 68,5 cm, teven 61 tot 66 cm. Gewicht : 50 tot 59 kg. Uiterlijk: massief, gespierd lichaam; gelijkmatig, stuwend gangwerk. Vacht : kort, hard, weersbestendig. Kleur : elke tint gestroomd, reekleurig of rood, met een donkere snuit; een witte vlek op de borst is toegestaan maar niet gewenst. Hoofd: grote, vierkante schedel met een vrij korte, brede snuit; middelgrote, donkere ogen; v-vormige, naar achteren gevouwen hangoren. Staart: reikt tot de hakken, puntig toelopend.
AARD : de Bullmastiff is, ondanks het feit dat hij een grote hond is met een donkere historie, een liefhebbende hond die goed op zijn baas en diens bezit zal passen.  Hij is altijd waakzaam en houdt alles vol.  Zijn manieren zullen zijn eigenaar behagen.  Kopers worden echter aangeraden om een toegewijde fokker te zoeken, die in het bezit is van een bewezen stamboom van goede honden.  Hij is opgewekt, betrouwbaar, aanhankelijk en lief voor kinderen.
ACTIVITEIT :
  de Bullmastiff vereist regelmatige lichaamsbeweging en voldoende ruimte. Hij moet vanwege zijn lichaamskracht goed worden opgevoed, anders is hij moeilijk aan de lijn te houden.

 

naar hondenrassen >>