Cao da Serra de Aires

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van schapen - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 LAND VAN HERKOMST : ¨Portugal

GESCHIEDENIS
De Cao da Serra de Aires of de Portugese Schaapshond behoort tot de familie van de herdershonden en is één van de oudste veedrijverrassen van het Iberisch Schiereiland. Hoewel het ras al eeuwenlang, wijdverbreid voorkomt in de zuidelijke vlaktes van Portugal, zijn er vermoedens dat er rond de eeuwwisseling vermenging heeft plaatsgevonden met de Briard. Omdat hun uitdrukking soms wat eigenwijs en aapachtig aandoet, worden zij in hun vaderland schertsend "aaphondjes" genoemd. Ze behoren tot dezelfde groep als bijvoorbeeld de Pyrenese Herdershond, de Hollandse Schapendoes, de Cane da Pastore Bergamasco, enzovoort. Het is een norse, maar efficiënt gebouwde Herder.  Hij lijkt, voor zijn middelmatige afmetingen, nogal hoog op zijn benen te staan. Zijn voeten passen zich bijzonder goed aan ruw terrein aan. Vanwege zijn wil om te gehoorzamen en te werken, en vanwege zijn beweeglijkheid wordt hij in Portugal als ideale veedrijver gezien en gebruikt. Door deze eigenschappen is hij voor ons een ideale huis- en familiehond. Hij is waakzaam, kan zich gemakkelijk aan allerlei omstandigheden aanpassen, is geen " blaffer" en gedraagt zich binnenshuis rustig. Buiten is hij zeer speels en levendig. De Serra de Aires heeft normale beweging nodig. Hij houdt van water en springt, zelfs bij koud weer graag in de zee of in een plas.  In het algemeen is de Serra de Aires vriendelijk en speels met andere honden, en kan goed met kinderen omgaan. Ondanks dat de vacht regelmatig onderhouden (geborsteld) dient te worden, is de Serra de Aires een makkelijk te verzorgen hond, die bij goede verzorging een ideale hond is voor het gezin.

IDEALE RASKENMERKEN
De Cao da Serra de Aires is een tamelijk lange hond. Het lichaam is redelijk lang met een diepe borst, licht gebogen ribben en een recht aflopende rug. De benen zijn middelmatig lang en sterk. De hals is niet te kort en zonder keelhuid. Kleur : vaak zwart, maar ook grijs, geel of bruin, liefst met een "tan" (lichtgekleurde) aftekening. Wat witte haren zijn toegestaan maar witte vlekken niet, behalve een kleine witte borstvlek. Bont en wit zijn minder gewenst.  Hoofd en schedel : tamelijk brede schedel, met duidelijke stop. De snuit is fors en zeker niet te kort. De ogen zijn donker, met donker pigment. De oren hangen en worden soms gecoupeerd. Hij heeft een schaargebit. Staart : is lang, laag gedragen en licht opgebogen aan het einde.  De voeten zijn rond.  Vacht :  lang, steil of een weinig golvend. Er is geen onderwol. De Serra de Aires heeft een flinke snor en baard, en zwarte wenkbrauwen. Bij volwassen honden voelt de vacht enigszins als geitenhaar aan. De schofthoogte : reuen tussen de 45 en de 55 cm. Teven tussen de 42 en de 52 cm.  Het gewicht ligt tussen de 12 en de 18 kg.
AARD :
dit is één van de meest toegewijde en slimme herders.  Hij kan nogal eigengereid zijn en het is daarom altijd al een uitdaging geweest voor de herders om hem af te richten.  Wanneer hij eenmaal is afgericht, is deze hond zo betrouwbaar als een eigenaar maar kan wensen.  Het is een zeer actieve hond die enorm gehecht is aan zijn baas en het vee dat hij hoedt, maar vaak vijandig is tegenover vreemden.  Het is een intelligente, ijverige en harde hond.
ACTIVITEIT : de Cao da Serra de Aires is geen stadshond, want hij heeft veel ruimte en beweging nodig. 
OPVOEDING : dit ras heeft naast een africhting als kuddebewaker ook nood aan een 'mentale' africhting.
 

naar hondenrassen >>