Chart Polski

 

klein wild jager - wedstrijd hond - zeldzaam ras - bestand tegen alle weerstypen

 

LAND VAN HERKOMST : Polen

GESCHIEDENIS
De Chart Polski ( of de Polish Sighthound, Polish Greyhound ) behoort tot de rassengroep van de Windhonden,  onder Gladharige rassen. In Polen waren deze honden zeker al bekend in de 12de eeuw, wellicht reeds vroeger. Ze vergezelden de Aziatische handelaars. In het kasteel van Wawel in Krakow werden geschriften teruggevonden die het bestaan aantonen van de koninklijke kennel, waar verschillende coursing dogs ( renhonden ) en andere windhonden vertoefden. Sommige honden  vertoonden een opmerkelijke gelijkenis met de Saluki en andere met de Chart Polski.  De onderzoeken daaromtrent werden gepubliceerd in een thesis van de Principal School of Agriculture in Warschau. Deze gegevens werden meteen ook de basis voor het opstellen van de rasstandaard voor de Polish Sighthound. In 1690 had een zekere Gostomski in zijn boek 'Riding and Hunting', het uitgebreid over de jacht met de Chart. Uit kronieken van het jaar 1823 kon men opmaken dat er reeds hondenraces plaatsvonden met deze honden. Uit die periode zijn er ook enkele tekeningen ( zie tekening hieronder ) teruggevonden, waarop deze hond wordt afgebeeld. Alle geschriften en bronnen beschrijven de Chart Polski als een krachtige Windhond met een iets langere vacht dan de andere kortharige Windhonden. Deze honden werden gebruikt voor de jacht op de vos, wolf en haas en ook op bepaalde soorten gevogelte. In onze contreien is de hond weinig of niet gekend.

IDEALE RASKENMERKEN
Deze Poolse Greyhound is een grote, sterke en gespierde hond, met een meer robuust en minder verfijnd uiterlijk dan andere kortharige Windhonden. Zijn uiterlijk doet denken aan zijn voorouder, de Aziatische Greyhound. Hij heeft krachtige botten, een compact lichaam en sterke spieren. Dit was nodig, omdat deze hond in het harde Poolse klimaat zijn taak moest volbrengen. De ogen zijn van groot belang voor de rasstandaard; zij moeten scherpheid en alertheid uitstralen. De schofthoogte bedraagt 72 tot 80 cm voor de reuen en 68 tot 75 cm voor de teven.
AARD :
het is een moedige en temperamentvolle hond, die echter graag zijn eigen baas is. Tijdens de jacht is hij zeer snel en zijn reacties naar de prooi toe zijn hevig.
 

naar hondenrassen >>