Entlebucher Sennenhond

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van rundvee - eenvoudig vachtonderhoud - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : Zwitserland

GESCHIEDENIS
Dit is de kleinste van de vier Sennenhonden; een soort veedrijvers- of boerderijhonden, die een min of meer grote invloed van Berghonden hebben ondergaan. Het woord 'sennen' betekent 'boerderij' of 'sennenhut'.  De andere drie soorten Sennenhonden zijn de Grote Zwitserse Sennenhond, de Berner Sennenhond en de Appenzeller Sennenhond.  Volgens sommigen hebben ook Romeinse oorlogshonden invloed gehad op de ontwikkeling van dit ras. De Entlebucher vindt zijn oorspronkelijke thuis in Entlebuch, in het kanton Lucerne.  Ze worden gebruikt voor allerlei werk, ook om vee van en naar de Alpenweiden te drijven. In 1912 was het ras bijna uitgestorven, men trof maar enkele exemplaren van het ras meer aan.  Tegenwoordig neemt de populariteit echter weer toe.  De Entlebucher Sennenhond is opgewekt, vriendelijk, leergierig en intelligent. Het liefst trekt hij op met de mensen die hij kent. Tegenover vreemden is hij iets wantrouwend. Hij hecht zich sterk aan zijn baasje, is trouw en is als waakhond onomkoopbaar. Een actieve, met mensen betrokken, gezelschapshond.  De Entlebucher is vanwege zijn afmetingen een superieur manusje van alles.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 44 tot 50 cm, teven 42 tot 48 cm. Gewicht : 25 tot 30 kg.  Uiterlijk: middelgroot, compact, gespierd lichaam; krachtig gangwerk. Vacht : kort, dik, hard, glanzend. Kleur : driekleurig, zwart, brand aftekening en wit; smalle witte bles over voorhoofd en neusbrug, witte snuit, kin, keel en borst, wit op alle benen. Hoofd: vlakke schedel met een rechte, sterke, goed gevormde snuit; kleine donkerbruine ogen; niet te grote, tamelijk breed aangezette, driehoekige, tegen de wangen hangende oren. Staart: licht afvallende natuurlijke staart, ook kort (gecoupeerd of aangeboren).
VACHT : stokhaar ( kort stokhaar ); m.a.w. 3 tot 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen, kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Enkel wassen indien echt nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. De oren reinigen en kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vraagt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
AARD : de Entlebucher is een hond die zich zeer op zijn gemak voelt bij zijn menselijke vrienden en familie.  Hij geniet ervan om zijn menselijke vrienden te plezieren.  Het is een gemakkelijke huishond.  Hij is rustig, schrander, betrouwbaar, vriendelijk, waakzaam, leergierig, beweeglijk, zeer gericht op zijn eigen gezin en gereserveerd tegenover vreemden.  Goeie omgang met kinderen en geen echte problemen met andere huisdieren.
ACTIVITEIT : deze hond heeft redelijk veel beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>