Epagneul Picard

 

ideale gezelschapshond - jachthond - waterliefhebber - heeft veel beweging nodig - retriever

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Epagneul Picard ( of Picardische Spaniel ) behoort tot de rassengroep van de Continentale Staande Honden van het Spanieltype. Deze hond komt waarschijnlijk uit Spanje, alhoewel hij net als de Epagneul Français van noordelijke afkomst kan zijn. Hij stamt vermoedelijk af van de Chien d'Oysell. De Epagneul ontstond in de 14de eeuw. Ook deze Epagneul Picard is méér een Setter dan een Spaniel. Hij heeft een lichtere botstructuur, een betere neus en een beter uithoudingsvermogen dan de standaard Franse Spaniel types. Het is een allround jachthond, dat wil zeggen hij jaagt het wild op, volgt het zo nodig en apporteert het. Hij is gehard en kan zich onder de meeste omstandigheden goed redden. Het ras was op een bepaald moment bijna uitgestorven, maar jagers hebben ervoor gezorgd dat het gered werd. Het ras heeft de naam goed te kunnen jagen en een goede gezinshond te zijn. De Epagneul Picard is een middelgrote, sterke en beweeglijke hond met een gezellig temperament.

IDEALE RASKENMERKEN
Hoofd :  vrij langgerekt, met een brede en geronde schedel. Uitgesproken achterhoofdsknobbel, platte wangen, vlakke stop, licht gebogen neusrug, krachtige voorsnuit. Bruine neusspiegel. Ogen :donkerbruin, met een vriendelijke uitdrukking. Oren : vrij laag aangezette oren, die om het gezicht vallen en voorzien zijn van mooi, zacht en golvend haar. Hals : van normale lengte, gespierd. Lichaam : diepe en ruime borstkas. Gematigd lange rug, die vanaf de schoft licht helt. Licht opgetrokken buiklijn. Ledematen : lange, vrij rechtopstaande schouders; sterke botten, rechte voorbenen met stevige spieren. Uitgesproken heupbeenderen, goede hoeking van de achterhand met lage sprongen en goed bespierde achterbenen. De voor- en achterbenen moeten voorzien zijn van weelderige bevedering. Staart : niet bijzonder lang, voorzien van een weelderige vlag. Wordt hangend of enigszins omhoog gebogen gedragen. Voeten : groot, rond, goed gesloten en goed behaard tussen de tenen. Vacht : zacht, maar niet te zijdeachtig; korter op het hoofd, licht golvend op het lichaam. Kleur : grijs met bruine vlekken op het lichaam. De schofthoogte gaat van 55 tot 60 cm, met een gewicht van om en bij de 20 kg.
AARD :
deze Picard is gespecialiseerd in het jagen op snippen in moerassen, maar hij doet het ook goed bij de jacht op ander waterwild ( soms zelfs bij landwild ). Het is een bijzonder aanhankelijke maat. Hij is zeer gehecht aan zijn meester en diens gezin.  De Picard is een vriendelijke, actieve en niet veeleisende hond.
ACTIVITEIT :
hij heeft behoefte aan voldoende lichaamsbeweging.

 

naar hondenrassen >>