Erdélyi Kopó

 

klein en groot wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - speurhond - zeldzaam ras

 

LAND VAN HERKOMST : Hongarije
Varianten : kortbenig en langbenig

GESCHIEDENIS
De Erdélyi Kopó ( of Hongaarse Brak ) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden.  De zeer oude Hongaarse Foxhound werd gefokt voor de jacht in de met wild gevulde bossen van Transsylvanië.  De Grote slag, die iets minder bedreigd is tegenwoordig, werd gebruikt voor groter wild, terwijl de kleine hoofdzakelijk werd gebruikt voor de jacht op hazen en vossen.  De Grote werd met succes afgericht als een retriever.  De Kleine is waarschijnlijk uitgestorven, daar er geen exemplaren meer bekend zijn.  Deze gladde Hound met korte vacht komt voor in een kortbenige en een langbenige variëteit.  Het verschil zit hem in de schofthoogte, in de vachtstructuur en in de kleur.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is vrij lang. Licht gewelfde schedel. Geen uitgesproken stop. Rechte neusbrug. Strakke lippen. De ogen zijn middelgroot, ovaal, iets schuin geplaatst en donkerbruin van kleur. Oren : zonder vouwen hangend, breder in het midden, afgerond aan het einde. Het lichaam is bijna vierkant gebouwd. Gespierde, middellange hals. Duidelijke schoft. Lange, brede borstkas. Iets opgetrokken buiklijn. Rechte rug. Licht hellende croupe. Ledematen : stevige, ronde voeten met sterke, zwarte nagels. Stevige, gespierde benen. De staart is laag aangezet. In rust hangend. In actie gekruld op hoogte van de ruglijn. Vacht : de kortbenige variëteit : kort, recht en dicht haar.  Langbenige variëteit : langer, dichter en ruwer haar met ondervacht.  Kleur : kortbenige variëteit : roodachtig bruin op buik en benen. Langbenige variëteit : zwart. Rode vlekken op de wenkbrauwen, snuit en benen. Beide variëteiten hebben witte vlekken op voorhoofd, borst, voeten en staarteinde.  De schofthoogte bedraagt bij de kortbenige variëteit : 45 tot 50 cm en bij de langbenige variëteit : 55 tot 65 cm.  Het gewicht bedraagt algemeen tussen de 30 en de 35 kg.
AARD :
deze Transsylvaniër is trouw en stil.  Hij is een éénmanshond die makkelijk af te richten is.  Deze hond is ook makkelijk te onderhouden en vereist weinig van zijn baas.  Hoewel vele nogal onafhankelijk neigen te zijn, brengt hij graag zijn tijd door met de eigenaar. De Erdélyi Kopó is onvermoeibaar, stoutmoedig en vastberaden, en hij heeft een uitstekend reukvermogen en een goed gevoel voor richting. Hij is gehoorzaam, volgzaam, en een veelzijdige jachthond.
ACTIVITEIT :
deze hond vraagt veel beweging.

 

naar hondenrassen >>