Finse Stövare

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Finland

GESCHIEDENIS
De Finse Stövare ( of Suomenajokoira, Finsk Stövare, Finse Hound, Finse Brak ) behoort tot de rashondengroep van de Lopende Honden. Dit ras werd in 1870 voor het eerst in Finland getoond.  Deze Finse Hound kan een oude afstamming voorwenden, maar hij is slechts een goeie honderd jaar aan de mens bekend.  Hij heeft een gemengde afstamming, net als de meeste speurhonden.  Het kruisen van de Engelse Foxhound met zowel de, Franse, Duitse en Zweedse Hounds produceerde deze knappe, geraffineerde Fin.  Hij is een jager in hart en nieren en bejegent zijn taak met veel enthousiasme en bedrevenheid.  De Finse Stövare is een grote, robuuste Hound met een ietwat losse huid en grote oren. Hij is snel, energiek, rustig, evenwichtig en heeft een groot uithoudingsvermogen.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is waardig en vrij strak. Licht gewelfde schedel. Duidelijke achterhoofdsknobbel. Stop niet erg geprononceerd. Lange snuit. Goed ontwikkelde neusspiegel. Sterke kaken. De ogen zijn donker en de oren middellang en hangend.  Het lichaam is langer dan hoog. Stevige, middellange hals. Diepe borstkas. Vrij goed gewelfde ribben. Licht opgetrokken buiklijn. Middellange, sterke en gespierde rug. Goed ontwikkelde en krachtige croupe. Ledematen : goed bespierde benen. Staart : lang en toelopend naar het einde. Meestal op rughoogte gedragen, of iets lager. De vacht is middellang, recht en vrij stug. Kleur : is altijd driekleurig. Zwarte mantel. Tan aftekeningen op hoofd, buik, schouders, dijen en verder op de benen. Meestal witte aftekeningen op hoofd, hals, borst, onderbenen en staartpunt. De schofthoogte voor reuen bedraagt 55 tot 61 cm en voor teven 52 tot 58 cm.  Het gewicht schommelt rond de 25 kg.
AARD :
dit is een energieke jager bij warm weer.  Deze Finse Hound houdt van een meester die ook van het buitenleven geniet.  Hij schept geen genoegen in koud weer en zal tijdens de winter ( met succes trouwens ) strijden om een plekje op zijn favoriete stoel. Het is bij voorkeur een familiehond, maar hij behoudt voor een stuk zijn onafhankelijkheid.  Hij is goedaardige en edelmoedige gezelschapshond. 
ACTIVITEIT :
deze hond moet voldoende ruimte en beweging krijgen.
OPVOEDING : dit ras moet consequent worden opgevoed en hij vraagt een vastberaden eigenaar.

 

naar hondenrassen >>