Grote Zwitserse Sennenhond

 

ideale gezelschapshond - kuddebewaker van rundvee - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig

 LAND VAN HERKOMST : Zwitserland

GESCHIEDENIS
De Grote Zwitserse Sennenhond ( of Grosser Schweizer Sennenhund, Grote Zwitserse Berghond )  is de grootste van de vier Sennenhonden. De andere drie zijn de Berner Sennenhond, de Appenzeller Sennenhond en de Entlebucher Sennenhond.   De herkomst van de Sennenhonden is onduidelijk, stammen ze van oorspronkelijke boerenhonden af ? In ieder geval hebben berghonden ook hun bijdrage geleverd en, volgens sommigen, ook Romeinse oorslogshonden. Eťn feit, de kruisingen met de St. Bernard verklaren de grotere afmetingen van de berghond van nu.  Deze veedrijver is een goede waakhond die onder alle omstandigheden zijn baas beschermt. Hij werd gebruikt om kleine karren te trekken en als boerderijhond.  Hij heeft qua populariteit de tweede plaats naast de Berner Sennenhund en heeft in Amerika, Groot-BrittanniŽ en Canada veel vrienden gevonden.  Hij leert makkelijk en is kalm en meegaand van aard. Wel heeft hij veel energie. Omdat hij zo goed is op te voeden is hij een prettige gezelschapshond.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 66 tot 72 cm, teven 60 tot 68 cm. Het gewicht bedraagt ongeveer 50 kg.  Uiterlijk: stevig gebouwd, gespierd lichaam; krachtig gangwerk. Vacht : dik stokhaar, met onderwol. Kleur : zwart met bruinrode brand en witte symmetrische aftekening; wit op hoofd (bles) en snuit, aan keel en borst (doorlopend) en aan voeten en staartpunt. Hoofd: brede, vlakke schedel met een lange, sterke snuit; middelgrote, amandelvormige, hazelnootkleurige of bruine ogen; hoog aangezette, middelgrote, driehoekige hangoren. Staart: lang, dik licht gebogen.
VACHT : stokhaar (kort stokhaar) ; m.a.w. 3 tot 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met een grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen, kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Enkel wassen indien echt nodig. Het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen. De oren reinigen en kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Indien nodig de nagels knippen.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : vraagt weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
AARD : de Grosser Schweizer Sennenhund is goed gehumeurd en vriendelijk.  Het is een fantastisch huisdier en houdt ervan om veel tijd buiten door te brengen.  Hij is zelfverzekerd en onverschrokken.  Hij reageert het beste op een zekere doch evenwichtige benadering.  De verzorging van dit dier is een makkie en nooit een zware taak.  Hij is waakzaam, kalm, alert, aanhankelijk en lief voor kinderen.
ACTIVITEIT : deze hond heeft veel beweging nodig.
SOCIALE AANLEG : het gezin komt bij deze hond op de eerste plaats.  Dit is trouwens een eigenschap die alle Zwitserse Sennenhonden met elkaar gemeen hebben.  De Grote Zwitser zal u waarschuwen wanneer er iets aan de hand is.  Hij neemt vaak een ietwat afwachtende houding aan bij vreemden, maar hij zal hen zeker aankondigen.  De omgang met kinderen en met andere huisdieren mag geen probleem opleveren.

 

naar hondenrassen >>