Hannoveraanse Schweiszhund

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - geschikt voor reddingswerk - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
De Hannoveraanse Schweiszhund ( of Hannoveraanse Zweethond, Hannoverscher Schweisshund, Leithund, Leihond ) behoort tot de rassengroep van de Drijvende Honden of Zweethonden en komt, zoals de naam duidelijk laat vermoeden, uit Hannover, Hoog Saxen in Duitsland. Zware Speurhonden  werden gekruist met lichtere Keltische honden en dit resulteerde in de Hannoversche Schweisshund. Het ras werd, net als zijn voorouders, voornamelijk gebruikt voor het jagen in een meute. Hij wordt vooral aangewend voor de jacht op hert of wild zwijn.  Zij begonnen de jacht en na hen werden de kleinere honden op het wild losgelaten. Deze honden worden tegenwoordig vooral gebruikt als Speurhonden, en worden geprezen vanwege hun 'reukvaste' neus.  De Hannoveraan, die laag op zijn benen staat en nogal aan de zware kant is, is in wezen een middelgrote hond, die er 'gezet' uitziet. De Hannoveraan ligt aan de oorsprong van de lichtere Beierse Bergspeurhond.
IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is middelgroot en lang, met een brede, iets gewelfde schedel. Duidelijke wenkbrauwogen. Onopvallende stop. Licht gebogen neusbrug. Stevige brede snuit. Krachtige kaken. Brede neusspiegel. Hangende lippen met een vouw bij de mondhoeken. De ogen zijn donkerbruin. Oren : hoog aangezet, middellang, afgerond aan de uiteinden, zeer vlak tegen het hoofd liggend en niet gekruld. Men moet regelmatig speciale aandacht aan de oren van deze hond besteden. Het lichaam is lang, met een lange stevige hals. Borstkas dieper dan breed. Licht gewelfde, brede lendenen. Buiklijn licht opgetrokken. Krachtige rug. Brede lange croupe, naar de staart toe iets hellend. Ledematen : stevige, ronde, gesloten voeten met goed gewelfde tenen. Goed gespierde, vrij korte benen. De staart : hoog aangezet, lang, dik aan de basis, toelopend naar het eind en licht gebogen. De vacht is kort, dicht en hard op de romp. Langer en ruwer op de achterkant van de benen en de onderkant van de staart. De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt. Kleur : licht tot donker roodachtig bruin, meer of minder getijgerd. Met of zonder masker. Enkele witte haren op de borst zijn toegestaan. De schofthoogte bedraagt bij reuen 50 tot 55 cm en bij teven 48 tot 53 cm.  Het gewicht gaat van 30 tot 35 kg.
AARD :
hij is stoutmoedig en krachtig. Het is een opmerkelijke spoorvolger, vastberaden en volhardend. Hij is gehoorzaam en aanhankelijk en daardoor een goede gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
de Hannoveraan is geen hond voor in de stad. Hij heeft voldoende ruimte en veel beweging nodig.
OPVOEDING :
deze hond heeft en consequente en geduldige opvoeding nodig.

 

naar hondenrassen >>