Hokkaido Inu

 

ideale gezelschapshond - groot wild jager - goede waakhond - agressief karakter

 


LAND VAN HERKOMST : Japan

GESCHIEDENIS
De Hokkaido Inu ( of Ainu Inu, Hokkaido Hond, Doh Ken ) heeft als oorspronkelijk benaming de 'Ainu-Ken' en behoort tot de hondenrassengroep van de Aziatische Keeshonden en soortgelijken.  De geschiedenis van deze hond hangt nauw samen met de geschiedenis van de Ainu-stam.  Ongeveer drieduizend jaar geleden vestigde deze stam zich in Japan.  Blijkbaar brachten ze hun honden met zich mee.  De hond heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de hondenrassen in Japan.  De woestheid, moed en trouw van de Ainu zijn zeer aantrekkelijke eigenschappen.  Waarschijnlijk zijn ze door de jaren heen zo gefokt.  De Hokkaido Inu is een middelgrote, erg stevig gebouwde hond.  Hij werd ( en wordt ) gebruikt als sledehond, jager op groot wild, waakhond en gezelschapshond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is driehoekig en vosachtig. Brede, platte schedel en voorhoofd. Uitgesproken stop. Rechte neusbrug. Wigvormige snuit. Zwarte neusspiegel ( vleeskleurig in de witte variŽteit ). Strakke lippen.  De ogen zijn klein, driehoekig, donkerbruin en staan ver uit elkaar.  De oren zijn klein en driehoekig. Rechtop gedragen en enigszins naar voren gericht.  Het lichaam is krachtig gevormd. Krachtige hals zonder keelhuid. Duidelijk zichtbare schoft. Middelbrede lendenen. Goed ontwikkelde voorborst. Diepe borstkas. Buiklijn is duidelijk opgetrokken. Rechte, stevige rug. Fraai hellende croupe.  Ledematen : zeer compacte, gesloten, goed gewelfde voeten. Gespierde benen met flinke botten.  De staart is hoog aangezet. Dik over de rug gedragen, dicht gekruld of in een boog.  De vacht : kort, stug en recht. Iets langer op de staart. Zachte, compacte ondervacht.  De vacht vraagt een regelmatige borstelbeurt.  Kleur : sesam ( lichtere kleur haar met zwarte punt ). Gestroomd ( zwart, rood, wit, enz. ) Zwart, wit, rood of bruin.  De schofthoogte bedraagt voor reuen 48,5 tot 52 cm en voor teven 45,5 tot 48,5 cm.  Het gewicht bedraagt ongeveer 25 kg.
AARD : deze hond heeft veel gunstige kwaliteiten.  Het verleden wees uit dat hij een onverschrokken en vastberaden jager, een goede bewaker en een goede beschermer is.  Tegelijkertijd is hij trouw en goed gemanierd.  De Hokkaido Inu is altijd alert en heeft een achterdochtige aard; dit waren in feite de vereisten voor de rol van dorpsbewaker.  Deze moedige en zelfverzekerde hond is volgzaam en aanhankelijk tegenover zijn baas.  Hij heeft een opmerkelijk goed 'richtingsgevoel' en een karakteristieke 'harde' uitdrukking.  Zijn uiterlijk doet aan zijn primitieve voorouders denken.
ACTIVITEIT :
de Hokkaido heeft veel ruimte en beweging nodig.
OPVOEDING :
dit ras heeft behoefte aan een consequente opvoeding.

 

naar hondenrassen >>