Hrvatski Ovcar

 

kuddebewaker van schapen - zeldzaam ras - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen

 

LAND VAN HERKOMST : KroatiŽ

GESCHIEDENIS
De Hrvatski Ovcar of Kroatische Herdershond moet ongeveer een duizend jaar bestaan.  Men vermoedt een verwantschap met de moderne Hongaarse Waterhond en de Puli, die trouwens steeds populairder wordt.  Deze hond is een geboren en getogen Kroaat.  Hij is kleiner en leniger dan de Herdershond van de Karst, de flinke bewaker van de kudde.  Als herder is hij een snelle, actieve hond die sterke instincten en goede reflexen heeft.  Zijn aanpak van de kudde, die op een afstand gebeurt, is minder conventioneel dan die van andere herders, maar daarom niet minder efficiŽnt.  Dit zeldzame ras staat bekend om zijn beweeglijkheid en deze trek komt naar voor in de bouw van de hond.  Hij wordt gebruikt als vee- en schapenhoeder, en als waakhond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is relatief licht, wigvormig ( totaal ongeveer 20 cm lang ).  Wenkbrauwen niet sterk ontwikkeld. Ronde wangen. Over het geheel gezien is het hoofd droog. Onduidelijke stop. Rechte neusrug.  De ogen : die zijn kastanjebruin tot zwart, middelgroot en amandelvormig, met donkere oogleden.  De oren : driehoekig recht of halfrecht, middellang. Aan de zijkant van het hoofd aangezet. Staande oren hebben de voorkeur, en deze mogen niet gecoupeerd worden.  Het lichaam is iets langer dan hoog. Korte gespierde rug, met goed gespierde, korte lendenen. Weinig ontwikkelde borstkas. Gewelfde ribben. Flanken vol en stevig. Licht hellende croupe.  De ledematen : gespierde benen met kleine, smalle, ovale voeten.  De staart is middelhoog aangezet, lang en borstelig. In rust wordt die lager dan de rug gedragen en hoger als hij alert is.  De kleur : zwarte achtergrond. Een paar witte aftekeningen op hals, borst en onder de borstkas zijn toegestaan. Witte aftekeningen op voeten en tenen zijn toegestaan, maar niet gewenst.  De vacht : is nogal zacht, golvend of gekruld. Mag nooit wollig zijn. Kort op het gezicht, lang ( 7 tot 14 cm ) op de rug. Bevedering en broek op de benen.  Een dikke ondervacht.  De schofthoogte bedraagt tussen de 40 en de 50 cm, met een gewicht van ongeveer 15 tot 20 kg.
AARD : het is een levendige, attente, moedige hond met een zeer groot uithoudingsvermogen.  Hij is zo goed als weersbestendig en past zich relatief gemakkelijk aan.  Hij is wel wat aan de behoedzame kant.
ACTIVITEIT : de Hrvatski Ovcar heeft veel beweging en ruimte nodig.
OPVOEDING :
deze hond kan gemakkelijk opgevoed en afgericht worden. 

 

naar hondenrassen >>