Hygenhund

 

klein en groot wild jager - zeldzaam ras - heeft veel beweging nodig - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Noorwegen

GESCHIEDENIS
De Hygenhund ( of Hygenstövare ) behoort tot de rassengroep van de Lopende Honden.  Er was een Noorse fokker, de heer Hygen, die zijn eigen hond wou.  Daarom kruiste hij de oude Hölsteiner Hound met een mengeling van Scandinavische Hounds (en waarschijnlijk ook nog met een enkele Duitse neef) om een hond te produceren die we nu de Hygenhund noemen.  Hoewel de heer Hygen duidelijk zijn zin kreeg, is deze Hound niet al te populair.  In feite ziet hij er net zo uit als elke andere Scandinavische Hound; er is alleen een subtiel verschil in grootte en in kleur.  De instinctieve kwaliteiten en deskundigheid van deze jager kunnen echter niet ontkend worden. Deze gedrongen hond is solide en stevig gebouwd. Het is een levendige hond en een afstandsloper, met een groot uithoudingsvermogen. Hij kan een spoor volgen om gewond wild te vinden.  Hij jaagt op elk soort wild, op elk soort terrein en bij elk soort weer. Het is een goede waakhond en een goede gezelschapshond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is niet zwaar en evenmin lang, maar wel wat breed. Licht gewelfde schedel. Zeer duidelijke stop. Rechte neusbrug. Brede, vrij korte snuit. Strakke lippen. De ogen zijn middelgroot en donker- of middelbruin.  Oren : breed, vrij kort en matig dik. Voorkant tegen de wang liggend. Het lichaam is compact. Sterke hals en een lichte keelhuid. Diepe, lange borstkas. Sterke en gespierde lendenen. Buiklijn niet opgetrokken. Korte, rechte en sterke rug. Lange, brede en enigszins ronde croupe. Ledematen : voeten met gesloten tenen en stevige voetzolen. Stevige strakke benen, niet te zwaar. Staart : dik aan de basis, toelopend naar het einde. Opgewekt gedragen, maar niet over de rug gekruld. De vacht is kort, dicht, glanzend en iets ruw aanvoelend. Kleur : bruin of geelrood, met of zonder zwarte zweem. Black-and-tan. Beide kleuren kunnen gecombineerd zijn met wit. Wit met tan of gele aftekeningen of wit met black-and-tan aftekeningen. Al deze kleuren worden geaccepteerd. De schofthoogte voor reuen bedraagt 47 tot 55 cm; teven zijn iets kleiner.
AARD :
de Hygenhund is een jager bij uitstek. Het is een geharde hond, met een sterk uithoudingsvermogen.  Zijn kracht en moed stellen hem in staat zijn mannetje te staan wanneer hij in Noorwegen bij de jacht wordt gebruikt. Deze hond is, met zijn innemende en vrolijke aard, de beste vriend van de jager.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft veel ruimte en beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>