Karabash

 

groot wild jager - kuddedrijver - goede afschrikker - agressief karakter

 


LAND VAN HERKOMST : Turkije

GESCHIEDENIS
De Karabash, die ook wel Anatolische HerdersHond ( of Kangal ) wordt genoemd, is een grote, indrukwekkende en uitzonderlijke bewaker van kudden. Hij is enorm waaks, maar bovendien buitengewoon snel en wendbaar. In zijn afmetingen en kracht, komen zijn Mastiff voorouders tot uiting.  Dit ras is waarschijnlijk méér dan 6000 jaar oud.  De Anatoliër, die uit de beste waakhonden van Klein-Azië werd gefokt, werd de dominante hond in Turkije.  Turkse herders vertrouwen hem met een gerust hart hun geiten en schapen toe. Traditioneel leeft hij in weinig bevolkte streken. Eens was hij een tegelijkertijd een jager en gladiator : hij versloeg groot wild, waaronder ook leeuwen.  In 1950 werd hij geïntroduceerd in de Verenigde Staten.  De Karabash is zeer gesteld op de mensen die hij kent, maar vreemden benadert hij met een zeker wantrouwen. Pups vragen zeer veel aandacht en moeten bijzonder goed worden gesocialiseerd. Het is een hond met een sterke eigen wil en veel behoefte aan ruimte en beweging.

IDEALE RASKENMERKEN

Schouderhoogte: reuen 73,5 tot 81 cm, teven 71 tot 78,5 cm. Het gewicht bedraagt 50 tot 65 kg voor reuen en 40 tot 55 kg voor teven.  Uiterlijk: groot, rechthoekig, ruig lichaam; krachtig gangwerk. Vacht : kort, ruw, met een langere kraag.  Kleur : alle kleuren, patronen, tekeningen en aftekeningen. Hoofd: brede schedel met een vierkante snuit; wijd geplaatste, niet te grote, amandelvormige, ogen; barnsteenkleurige tot donkerbruine ogen; v-vormige, ronde hangoren. Staart: lang, licht gebogen.
AARD :  een beslagen halsband, voor de hond die dit verdient, betekent traditioneel dat het dier een wolf heeft opgespeurd en gedood.  Deze bekwaamheid geeft de norm dominante en assertieve aard aan.  De Anatolische Herder is een individualist met onmiskenbare intelligentie en opmerkelijke behoedzaamheid.  Indien hij zich heeft aangepast aan het leven in een gezin, is het ras zeer geschikt als gezelschapsdier.  Hij is zelfstandig, moedig, gehard, trots, gevoelig en waaks.
ACTIVITEIT : deze hond heeft veel beweging nodig en vervult het liefst een taak rond het huis.
OPVOEDING : dit ras is slechts na 2,5 jaar volwassen, terwijl het pas volledig 'rijp' is na vier jaar !  Socialisatie van de Karabash-pup is een must; die moeten op jonge leeftijd kennis kunnen maken met andere mensen en huisdieren.  Men stelde vast dat deze hond na anderhalf jaar plots een volledige karakterverandering kan ondergaan.  Dit ras is dus zeker niet voor iedereen geschikt. Hij heeft een goede en consequente opvoeding nodig.  De ideale baas-hond relatie is in dit geval gebaseerd op vertrouwen en autoriteit van de baas.  Zeer hard zijn op de hond zal meestal een averechts effect hebben.  Dit ras is zeker niet geschikt om in een kennel te houden en ook niet echt aangewezen bij kinderen in het gezin.  Informeer u dus grondig voordat u met uw gezin overgaat tot de aanschaf van een Karabash-pup.

 

naar hondenrassen >>