Kra(z)ski Ovcar

 

kuddedrijver - ideale gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 


LAND VAN HERKOMST : SloveniŽ

GESCHIEDENIS
De Kraski Ovcar ( of Karst Sheepdog, Istrische Herdershond, Herdershond van het Karstgebergte ) behoort tot het Molosser Bergtype.  Deze ijzer-grijze Herder is een geharde en gespierde hond, die floreert in het ruige klimaat van de bergen.  Hij wordt gebruikt als vee- en schapenhoeder, waakhond en gezelschapshond.  In JoegoslaviŽ moet het vee, net als bij zijn Europese buren, beschermd worden.  De Karst Sheepdog heeft deze taak al eeuwenlang op zich genomen.  Hij lijkt heel erg op de Herdershonden van Griekenland en RoemeniŽ, maar omdat de Kraski het oudste ras van JoegoslaviŽ is voor dat bepaald gebied, is hij waarschijnlijk ťťn van de voorouders van deze rassen.  De Krazski wordt zelden buiten de Joegoslavische Alpen gesignaleerd, maar soms bemerk je een exemplaar van dit ras op Europese tentoonstellingen voor alle rassen.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd : is adellijk en breed, met een enigszins convexe schedel.  Een onduidelijke stop en een rechte, brede neusrug. De ogen : die zijn amandelvormig en staan wat schuin, met een kastanje of donkerbruine kleur. De oren : die zijn afhangend en plat tegen het hoofd; V-vormig.  Het lichaam : krachtig, vrij rechthoekig met een goede bespiering.  Brede, goed gespierde hals.  Lange, diepe borstkas.  Rechte, brede rug.  Brede, licht afhellende croupe.  De ledematen :
de voorpoten : ovaalvormige, compacte voeten met gebogen tenen. De achterpoten : afgeronde, compacte voeten met gebogen tenen.  De staart : is hoog aangezet, matige lengte, sabelvormig. Pluimstaart.  Kleur : staalgrijs, bij voorkeur de donkere schakering; vooral op de schoft, de beuk en op de voeten. Donker masker voor de kop.  Vacht : kort op de kop en de voorzijde van de ledematen.  Lang, dicht en vlak aanliggend op de rest van het lichaam.  Hals met kraag en dicht behaarde staart.  Bevedering aan de achterste ledematen.  Deze hond dient regelmatig geborsteld te worden.  De schofthoogte : reuen 57 tot 63 cm en teven 54 tot 60 cm.  Het gewicht bedraagt voor reuen 30 tot 42 kg en voor teven 25 tot 37 kg.
AARD : dit ras bezit een enorme dosis wilskracht en energie en het zijn vriendelijke ( zelfs verrukkelijke ) gezelschapshonden.  De karakteristieke Kraski is kleiner en heeft een minder agressieve aard dan de meeste kuddebewakers.  Hij heeft een duidelijk serieuze houding, maar kan ook bijzonder speels zijn.  De baas moet zijn trouw verdienen, want hij is namelijk zeer voorzichtig in het maken van nieuwe vrienden.  Het is een brave, moedige hond met een goed karakter.  Hij is makkelijk in de omgang en zeer gehecht aan zijn baas.  Hij is zeer waakzaam, gaat indien nodig zijn baas verdedigen en staat steeds wantrouwig tegenover vreemden.
ACTIVITEIT : deze hond heeft voldoende ruimte en beweging nodig.
OPVOEDING : een consequente maar zachte opvoeding is noodzakelijk.

 

naar hondenrassen >>