Lakeland Terriėr

 

ideale gezelschapshond - ratterriėr - goede waakhond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De oude rasnaam van de Lakeland Terriėr was Patterdale Terriėr. Later is hij genoemd naar het merengebied in Cumberland in Noord-Engeland.  Engelse boeren gebruikten deze honden als vossenjagers. Ze zijn vasthoudend en moedig en groeven zich ondergronds diep in. Soms raakten ze daarbij dagenlang vast. Dan moesten ze worden uitgegraven. Deze hond spoorde niet alleen de vossen op, hij doodde ze ook.  Hoewel de afstamming nog steeds een raadsel is, zou de Lakeland Terriėr gemeenschappelijke voorouders hebben met de Border Terriėr, de Bedlington Terriėr en de Dandie Dinmont Terriėr. Ondanks hun jachtlust, zijn Lakelands ook geschikt als huishond. Dit ras komt momenteel nog niet zoveel voor op tentoonstellingen.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen en teven niet hoger dan 37 cm en het gewicht ligt rond de 7 kg.   Uiterlijk: stoer, vierkant lichaam; krachtig, soepel gangwerk. Vacht : kort, glad; langere, rechte of gegolfde haren op het lichaam.  Kleur : effen zwart, blauw, leverkleur, rood of golden, met of zonder zwart, blauw of leverkleurig zadel, met tarwekleurige of tan aftekeningen op hoofd, hals, schouders en benen. Hoofd: vlakke schedel en rechte snuit; kleine, ovale, donkere tot zwarte ogen; kleine, v-vormige, gevouwen oren ( gecoupeerd of ongecoupeerd ) . Staart: gecoupeerd of ongecoupeerd en hoog gedragen.
VACHT :  ruwhaar; m.a.w. de dekharen zijn vrij hard van structuur, voelen stevig aan en hebben een heldere kleur. De wolharen zijn zachter, korter en liggen tegen de huid aan. Ze zijn ook veel lichter van kleur. Wanneer de vacht rijp is, staan de haren in alle richtingen in bosjes bij elkaar. Dan kan de vacht worden geplukt.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : borstelen met een grove borstel of met een speciaal in de hand liggende terriėrborstel. Garnituur en poten : met een grove kam.  GROTE BEHANDELING : gebeurt in de ruiperiode ! Deze periode is goed te bepalen. Als u merkt dat de hond wat haar gaat kwijtraken, kunt u een paar haren tussen duim en wijsvinger nemen en ze met een lichte draaiing van de pols uit de huid proberen los te trekken. Laat het haar gemakkelijk los, dan is de vacht rijp. Moet u echt trekken, dan is de hond nog niet aan trimmen toe en kunt u beter nog even wachten met plukken. Gaat men namelijk te vroeg plukken, dan moet men het haar lostrekken uit het haarzakje en irriteert men daarmee de huid.  Een pasgeplukte hond is meestal geen echte schoonheid. Het mooie komt pas bij het natrimmen, een vier tot acht weken na de grote beurt. Doordat de vacht eruit gehaald werd, reageert de huid en begint met het aanmaken van wol.  De nieuwe vacht zit dan na enkele weken onder de wollaag. Bij het natrimmen wordt die wollaag weggetrimd, zodat de nieuwe vacht eronder te voorschijn komt als korte, diepglanzende haartjes.  In principe gebruiken we nooit een schaar of tondeuze bij ruwharige honden. Uitzonderlijk bij de geslachtsdelen, rond de anus en tussen de voetkussentjes. Voetjes worden rondgeknipt.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : door het trimmen is de hond in één keer zijn dode haar kwijt.
AARD : dit zijn moedige werkers en tegelijk hartelijke honden om in huis te hebben.  Ze doen hun werk met volle overgave en komen vaak belabberd en zeer vermoeid terug naar hun baas.  Wel zijn ze net zo trouw aan hun baas.  Een regelmatige vachtverzorging is voor deze hond een must. 
ACTIVITEIT : het is een levendige en vriendelijk hond, die gek is op spelletjes. 

 

naar hondenrassen >>