Lapinkoira

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - poolhond

 

LAND VAN HERKOMST : Finland

GESCHIEDENIS
De Lapinkoira ( of Finse Lappenhond, Finse Lapphund ) werd gefokt als jachthond op rendieren. Toen de rendieren als boerderijdieren gehouden werden veranderde zijn taak tot drijver en hoeder. De Lapinkoira mag niet verward worden met de Lapinporokoira, de Laplandse Herdershond.  De ontwikkeling van dit ras gaat terug naar de honden van de Lappen. Deze Europeanen leefden in het gebied Lapland dat Zweden, Finland en gedeelten van Noord Rusland en Noorwegen omvatte.  Tegenwoordig wordt het ras nog als veedrijver en huishond gebruikt. Waarschijnlijk stamt deze hond uit de omgeving van het Ladogameer, het vroegere vaderland van de Samerne.

IDEALE RASKENMERKEN
De Finse Lappenhond is een tamelijk hoge hond, met een lang lichaam en goed gewelfde ribben. Brede en diepe borst. De buik is licht opgetrokken. Krachtige rug, sterk en van matige lengte. De benen zijn sterk en niet te lang. Matig lange hals.  Kleur : zwart, bruin als van een beer en wit. Een witte borstvlek is toegestaan evenals een witte kraag, witte borst en witte voeten en nek. Hoofd en schedel : licht gewelfde, matig brede schedel. De reuen hebben een breder hoofd dan de teven. De stop is goed aangegeven, maar niet te diep. De snuit is niet te lang en wigvormig. Rechte neusrug en zwarte neus. De lippen sluiten goed over de tanden. De rand van de schedel boven de ogen komt iets naar voren. De ogen zijn groot en donkerbruin, en hebben veel uitdrukking. De oren zijn middelmatig groot, zeer beweeglijk en staan rechtop.  Staart : goed over de rug gekruld en zeer goed bevederd. Normale lengte.  Voeten : ovaal en sterk. Dicht aaneengesloten tenen met haar ertussen.  Vacht : lang, glanzend en glad aanliggend. De ondervacht is dicht, wollig en zacht. Op het hoofd en de binnenkant van de benen is de beharing kort. Rond de hals is de beharing lang.  Schofthoogte : reuen van 46 tot 52 cm en teven van 40 tot 46 cm, met een gewicht van 20 21 kg.
AARD :
deze Finse Lapphund heeft een gezond gestel en een goed humeur.  Het is een goede trekhond.  Hij is intelligent, dapper, trouw, levendig en waaks.  Hij heeft geen jachtpassie maar is een geboren 'hoeder'.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft voldoende beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>