Lundehund

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - bestand tegen alle weerstypen

 


LAND VAN HERKOMST : Noorwegen

GESCHIEDENIS
De Lundehond ( of Lundehund, Norwegian Puffin Dog ) is een bijzonder jachthondje. Hij is afkomstig uit Vaerog, een eiland net buiten de kust van Noorwegen.  'Puffin' is de Engelse naam voor een vogelsoort die in het Nederlands "Papegaaienduiker" genoemd wordt. De Lundehond werd/wordt voor de jacht op dit soort zeevogels gebruikt.  Vroeger hielp hij papegaaienduikers te verschalken die in holen in de rotsgrond broeden, vaak op voor de mens onbereikbare plaatsen. Eerst raakten de papegaaienduikers bijna uitgestorven. Vervolgens raakte de Lundehond in de vergetelheid, omdat hij geen economisch nut meer had. Zijn fans konden hem nog net redden. Deze vriendelijke, levendige hond verdween bijna een tweede keer doordat hij door zijn erkenning in contact kwam met de hondenziekte; een inenting ertegen bestond toen nog niet. De weinige dieren die overleefden, vormden de grondslag van het tegenwoordige ras.   Deze hond zou waarschijnlijk afstammen van de Varanger uit Rusland die 5000 jaar geleden leefde. Volgens sommigen heeft de Lundehond dus de Ijstijd overleefd. Dit ras heeft enkele zr bijzondere raskenmerken, zoals 6 tenen aan de voeten, de mogelijkheid om de oren te sluiten, het hoofd dat helemaal achterover kan buigen over de schouders, en voorbenen die helemaal opzij kunnen buigen.  Dit ras is zeldzaam in onze contreien.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 35 tot 39 cm, teven 32 tot 36 cm. Het gewicht bedraagt ongeveer 6 kg.  Uiterlijk: vierkant, sterk, licht lichaam; gemakkelijk, vrij gangwerk. Vacht : dikke, dichte, ruige en korte bovenvacht met een zachte ondervacht. De beharing is korter op de hoofd en voorkant van de benen. Rond de hals ( soort kraagje ) en de achterkant van de dijbenen is de beharing rijker. Ook op de staart is de beharing dicht, zonder echter een vlag te vormen.. Kleur : roodbruin (met zwarte puntjes aan de haren), zwart, grijs, al of niet met wit; ook wit met vlekken in genoemde kleuren. Hoofd: brede, licht gewelfde schedel met middellange wigvormige snuit; enigszins schuine, donkere ogen; middelgrote, v-vormige, driehoekige staande oren. Staart: middellang, hoog aangezet, afhangend of over de rug gekruld gedragen.
AARD :  voor zijn afmetingen is de Lundehond prachtig robuust en levendig. Vaak grenst het aan onstuimigheid, maar hij is nooit agressief of nerveus.  De hond is zeer intelligent en vlijtig, en houdt van gezelschap.  Dit kan afgeleid worden uit de enorm gedetailleerde manier van jagen.  Omdat de vraag naar papegaaienduikertjes in de 20ste eeuw zeer beperkt is, heeft dit ras zich goed aangepast aan het levens als huisdier.
ACTIVITEIT :   deze hond is erg actief en verzot op beweging.

 

naar hondenrassen >>