Lurcher

 

klein wild jager - zichthond - goede waakhond - bestand tegen alle weerstypen

 




LAND VAN HERKOMST : Groot-BrittanniŽ / Ierland

GESCHIEDENIS
De naam Lurcher komt uit het Rom„ni (een zigeunertaal) en betekent 'stelen' of 'plunderen'. De naam werd door de zigeuners aan een hond gegeven, hoewel ook de ketellappers van Ierland het een leuke hond vonden. Meestal wordt hij niet als een rashond aanzien, maar de Lurcher is meer dan een kruising en bestaat over het algemeen voor drie vierden uit zichthond. De meest voorkomende combinaties zijn Greyhound/TerriŽr en Greyhound/Collie. De kruisingen met de Collie zijn vaak niet groot genoeg om de taken van een Lurcher te verrichten. De Zigeuners spotten traditioneel met Lurchers waar de Greyhound niet dominant in is, omdat deze honden een hazenjacht van een volle dag niet volhouden. De strenge trainingsmethoden van de zigeuners worden bekritiseerd door de Lurcher liefhebbers, want de pup wordt aan het werk gezet wanneer hij zes maanden oud is. Alleen de 'bosproducten' worden gehouden en de mindere pups worden traditioneel voor een spotprijsje verkocht.

IDEALE RASKENMERKEN
De grote en stevige Lurcher is een hond met een ruwe vacht. De ideale afmetingen van de Lurcher zijn niet vast te stellen, omdat dit van variabelen afhankelijk is. De ideale Lurcher heeft de neus van een Foxhound, de voeten van een Greyhound en haviksogen. Zijn harde vacht is van belang voor de taken die hij in hard en dicht bebost terrein moet verrichten. Belangrijke kenmerken van de Lurcher zijn een sterke rug, mooi gewelfde ribben en een lange nek. De kleur is minder belangrijk.
AARD
Lurchers waren een belangrijk onderdeel van het zigeunerleven en hebben veel van de kenmerken van deze dolende mensen. Het zijn sluwe dieren, goed gehumeurd, ruig en rennen het best wanneer het werkelijk nodig is.

 

naar hondenrassen >>