Maltezer

 

kleine gezelschapshond - ideale huishond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Malta

GESCHIEDENIS
In de 17de eeuw kocht een rijke liefhebber een Maltezer (of Bichon Maliase) voor een bedrag dat nu ongeveer 10.000 Euro zou zijn geweest. Deze hondjes zijn niet alleen erg aantrekkelijk, ze zijn als ras zeer oud. Het is zelfs de oudste Europese Dwerghond.  De naam is een vertaling van de Latijnse naam "Canis Melitaeus" en is afgeleid van het eiland Malta, waar ze drieduizend jaar geleden al voorkwamen. Wellicht waren ze in de Oudheid al populair bij de Egyptenaren, de Grieken en in Rome.  Er werden sporen van een dergelijk hondje aangetroffen. In de 18de en de 19de eeuw droegen hondenliefhebbers hun kleine honden vaak in hun mouwen mee. In 1864 werd verwierf het ras in Engeland zijn eigen status. Misschien werd de Maltezer om zijn fraaie vacht één van de eerste showhonden. Het zijn vriendelijke, trouwe huishondjes, die spontaan en speels zijn.  Ze worden relatief erg oud en blijven lang gezond.  De eigenaar van een Maltezer moet wel beseffen dat de vacht veel en degelijk onderhoud vergt.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte: reuen 21 tot 25 cm en teven 20 tot 23 cm.  Het gewicht bedraagt een 2 tot 3 kg.   Uiterlijk: compact, evenwichtig lichaam; soepel, gemakkelijk gangwerk. Vacht : lang, recht, zijdeachtig, hangt tot op grond; haren op hoofd soms in `topknot' bij elkaar gebonden.  Kleur zuiver wit; licht ivoorwit toegestaan. Hoofd: vrij ronde schedel met dun toelopende snuit; dicht bij elkaar geplaatste, donkere ogen; lange, goed bevederde hangoren. Staart: bevederd; over rug gekruld gedragen.
VACHT : lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken.  VERHARING : mozaïekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af.  GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voetjes rondzetten.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.
AARD : de Maltezer is geen broos, teer hondje, maar is gehard en levendig en kan goed tegen extreme klimaten.  Hij heeft een lieve aard, is goed gemanierd, actief en energiek.  Het is een zeer geschikte hond voor mensen die wat actie verwachten van hun huisdieren.  Hij is intelligent, lief voor kinderen, zachtaardig en gevoelig.
ACTIVITEIT : de Maltezer past zich goed aan bij wat minder beweging , maar blijft erg speels. Hij kan  enorme afstanden afleggen, dus neem hem gewoon mee op een lange wandeling. 
OPVOEDING : de opvoeding is vrij gemakkelijk omdat Maltezers graag bij hun gezin zijn en zich vrijwel moeiteloos aanpassen aan de omstandigheden.  Ze zijn erg gevoelig voor harde woorden en mogen dan ook nooit met harde hand worden opgevoed.
BIJZONDERHEDEN
 

De Bolognezer

 

Kynologen bestempelen de Maltezer, ondanks zijn naam, tot een Italiaans ras.  Een andere gezelschapshondje dat qua uitstraling aan de Maltezer doet denken en dat ook van oude Italiaanse komaf is, wordt Bolognezer genoemd (zie foto).  Hij heeft een schofthoogte van tot 30,5 cm voor reuen en 25,5 tot 28 cm voor teven. Zijn witte, vlokkige vacht is over het hele lichaam lang.  Neus, nagels, lippen en oogleden zijn zwart.  De Bolognezer is ook een hondje uit de Bichongroep.  Ook dit ras vergt een intensieve vachtverzorging.  Dagelijks moet de snel klittende vacht uitgekamd worden.  Het is een hondje dat erg veel van aandacht houdt en niet graag alleen gelaten wordt.  Wanneer de gezinsleden niet met hem spelen, zoekt hij zijn toevlucht tot één of ander knuffeldier of speeltje.  Ook dit ras is tevreden met een gemiddelde beweging, maar schrikt helemaal niet van een urenlange wandeling. 

 

naar hondenrassen >>