Mastin de los Pirineos

 

ideale gezelschapshond - kuddedrijver - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Spanje

GESCHIEDENIS
De Mastin de los Pirineos ( of Mastin d'Aragon, Mastin del Pirineos, Pyreneese Mastiff ) heette oorspronkelijk de Perro Mastin de los Pirineos en behoort tot de groep van het Molosser Bergtype.  Dit Spaanse ras is afkomstig van de zuidelijke hellingen van de PyreneeŽn en wordt daarom vaak verward met de Pyreneese Berghond. De Pyreneese Berghond is echter een totaal ander ras en is van Franse herkomst. De geschiedenis van beide honden en ook van de Spaanse Mastiff loopt echter parallel.  Vooral in de vroege ontwikkelingsjaren overlapten de geschiedenissen van de rassen elkaar.  Waarschijnlijk hebben Spaanse herders, Franse herders en herders uit andere aangrenzende gebieden hun kuddebewakers met elkaar geruild en aan elkaar uitgeleend.  Uiteindelijk werd in het midden van de19de eeuw besloten om de rashond , Mastin de los Pyreneos, uit te roepen als een op zichzelf bestaand ras.  Tegenwoordig neemt de populariteit van deze dieren vooral in Spanje aanzienlijk toe.  Ze worden gebruikt als goede waakhonden of als vriendelijke gezelschapshonden.  Deze Mastin is, zoals zijn naam al aangeeft, een stevig gebouwde en krachtige hond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is groot en stevig. Brede en gewelfde schedel. Onduidelijke stop. Rechte snuit die iets nauwer wordt naar de grote neus toe. De ogen zijn klein, amandelvormig, hazelnootkleurig ( bij voorkeur donker ). Zwarte oogleden. Het onderste ooglid hangt lichtjes af, waardoor een klein deel van het bindvlies te zien is. De oren zijn van gemiddelde grootte, driehoekig, afhangend en vlak aanliggend, de kaken rakend.  Het lichaam is iets langer dan breed, zeer stevig en robuust. Hals goed gewelfd met een dubbele keelhuid. Duidelijke schoft. Brede en diepe borstkas. Gewelfde ribben. Krachtige, gespierde rug. Brede, stevige en schuine croupe. Licht opgetrokken buik.  De ledematen zijn gespierd. Ronde (katten)voeten. Gesloten, gewelfde tenen.  Staart : breed aan de basis, stevig, soepel, weelderig behaard met lange, zachte haren (pluim). In rust laag gedragen en reikt tot aan de spronggewrichten; het laatste derde deel is steeds opgekruld.  De vacht : luik, dicht, dik, halflang ( 6-9 cm ). Niet wollig.  Langer op de schouders, de hals en onder de buik en aan de achterzijde van de ledematen.  De vacht vraagt een zeer regelmatige borstelbeurt.  Kleur : wit, altijd met een uitgesproken masker. Soms duidelijke vlekken in dezelfde kleur als het masker verspreid over het lichaam. De oren zijn altijd gekleurd. Driekleurige en effen witte dieren zijn niet gewenst. De staartpunt en de uiteinden van de ledematen zijn altijd wit. Het masker is altijd goed te zien met de lichte haarbasis. De meest gewenste kleuren zijn: zuiver wit of sneeuwwit met vlekken in middengrijs, intens goudgeel; bruin, zwart, zilvergrijs, licht grijsbruin, zandkleur of gemarmerd.  De schofthoogte bedraagt voor reuen tenminste 77 cm en voor teven tenminste 72 cm, met een gewicht van 55 tot 70 kg.
AARD : het is niet verwonderlijk dat de populariteit van het dier is toegenomen, want hij heeft een prachtige aard, is vriendelijk en hartelijk en is onverschrokken trouw.  Hij vervult plichtsbewust zijn taken, is een waardig gezelschap en een beschermer voor het leven.  Het is een moedige vriend, maar wantrouwig tegenover vreemden, waarvoor hij nooit zal terugdeinzen.  Het geblaf van deze hond is laag en diep.  Hij is vriendelijk ten opzichte van soortgenoten.
ACTIVITEIT : deze Mastin is geen stadshond en houdt er helemaal niet van om opgesloten te zitten.  Hij heeft veel lichaamsbeweging nodig en naast de dagelijkse wandelingen heeft hij ook de behoefte om zich op een grote ruimte langdurig vrij te kunnen bewegen.
OPVOEDING :
dit ras heeft nood aan een consequente opvoeding, waarmee je best op jonge leeftijd begint.

 

naar hondenrassen >>