Mastino Napolitano

 

ideale gezelschapshond - heeft veel beweging nodig - goede afschrikker en waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : ItaliŽ

GESCHIEDENIS
De Mastino Napolitano ( of Napolitaanse Mastiff ) is een sterke en indrukwekkende hond en heeft een lange geschiedenis. De oude Romeinse Molosser is zeker een voorouder van dit ras.  Hij is een moderne voortzetting van de eeuwenoude vecht- en oorlogshonden. Zijn voorouders vochten met wilde dieren en christenen in de Romeinse arena's. In ItaliŽ werkte hij bijna onopgemerkt als waakhond, tot hij als ras- en showhond werd herontdekt. Het ras werd van de ondergang gered door belangstelling van een Zwitserse kynoloog Leimgruber. Hij maakte mensen buiten ItaliŽ attent op dit bijzondere ras. Van aard is de Mastino rustig en kalm. Vooral ten opzichte van bekenden is hij trouw, betrouwbaar en zeer vriendelijk. Met zijn enorme hoofd vol rimpels en beerachtige manier van voortbewegen trekt hij vaak veel belangstelling. Vanwege zijn enorme kracht en strijdlustige verleden moet hij zeer goed worden gesocialiseerd. Het is een hond voor mensen met ruimte en met veel ervaring.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen 65 tot 75 cm, teven 60 tot 68 cm. Gewicht : 50 tot 70 kg.  Uiterlijk: massief, krachtig, rechthoekig lichaam; slungelachtig, langzaam gangwerk. Vacht : dicht, glad, kort, hard.  Kleur : zwart, grijs, blauwgrijs, bruin, reebruin en vosrood, ook gestroomd in die kleuren; kleine witte vlekken op borst of op de punten van de tenen zijn toegestaan. Hoofd: brede, vlakke schedel vol rimpels en vouwen, met een brede stompe snuit; diepliggende, wijd geplaatste ogen; kleine, driehoekige oren ( gecoupeerd of ongecoupeerd ). Staart: dik, op tweederde van de oorspronkelijke lengte ingekort, dunner aan het eind.
VACHT : stokhaar ( kort stokhaar ), m.a.w. 3 tot 6 cm lange, stevige haren met of zonder ondervacht.  VERHARING : blokverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : met grove kam en borstel de losse haren verwijderen.  GROTE BEHANDELING : wanneer de vacht verhaart, ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken. Dat is het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Enkel wassen indien echt nodig. Oren reinigen. Kijken of er vuil in de ogen zit en reinigen. Nagels knippen indien nodig en het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen.  Opgelet : plooien verzorgen !  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : weinig onderhoud, maar wel veel losse haren in huis.
AARD : dit is een onovertroffen verdediger van huis en gezin, maar hij gedraagt zich nooit agressief en aanvallend tegenover mensen. Mastino's zijn geen blaffers.  Hij is volgzaam en evenwichtig van aard en daardoor een lieve kameraad.  Hij is niet geschikt voor het leven in een flat of appartement, want hij heeft veel ruimte nodig.  Leuke noot : het is een verschrikkelijk slordige eter ! 
ACTIVITEIT : de Mastino Napoletano heeft graag een taak te verrichten.   De ťne Mastino is natuurlijk de andere niet en afhankelijk van het gewicht heeft de ene hond meer behoefte aan beweging dan de andere.  Laat de hond vooral niet tť zwaar worden en denk aan zijn gewrichten.
OPVOEDING : deze grote Dogachtige moet op een evenwichtige manier opgevoed worden.  Wees zeer consequent en kom niet terug op een eerder gegeven bevel als de hond dit bevel niet opvolgt !  Mastinoís zijn niet echt honden voor beginners, maar dat ze moeilijk zijn in de omgang is ook weer wat overdreven.  Een rustige baas met een natuurlijk overwicht brengt het beste in de Mastino naar boven.  Het ligt in de aard van de Mastino om uw bezittingen te beschermen.  Hij heeft hier geen extra prikkels of commandoís voor nodig.

 

naar hondenrassen >>