Peintinger Bracke

 

klein wild jager - heeft veel beweging nodig - bestand tegen alle weerstypen - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Oostenrijk

GESCHIEDENIS
De Peintinger Bracke ( of Steirische Rauhaarige Hockgebirgsbracke ) behoort tot de Lopende of Drijvende Honden en ontstond in Oostenrijk, door een Hannoveraan te kruisen met een Ruwharige Istrianer. Carl Peintinger, een industrieel uit Styria, begon in 1870 met deze kruising en ontwikkelde op die manier het ras. Dit is een redelijk moderne Hound, komende uit de Oostenrijkse provincie Steiermark. De Steirische Rauhhaar is een trouwe, robuuste, intelligente en gepassioneerde begeleider van de jager in het bos en het hooggebergte. Ze zijn vooral geliefd door hun bijzondere aanleg voor het werk na het schot. Het is een middelgrote, krachtige hond ( een uitgesproken goede zweethond ) met ruw haar, die weerstaat aan de extreme weersomstandigheden die tijdens zijn werk kunnen voorkomen. Deze gepassioneerde harde jachthond met een mooie luide stem kan ook in het zwaarste bergterrein het wild volgen. Zijn prestatie op de nazoek van ziek wild is indrukwekkend en hij doet dan ook niet onder voor de specifieke zweethondenrassen.

IDEALE RASKENMERKEN
Uiterlijk : gemiddelde grootte, sterke spieren en een ernstige uitdrukking.  Deze ruwharige hond heeft een vrij lang lichaam. Het hoofd : de schedel is lichtjes gerond; zuivere stop. Hij heeft een zwarte neus, bruine ogen en de oren zijn niet te groot, liggen plat en zijn begroeid met fijn haar. De nek is sterk en niet te lang. Een rechte rug en diepe borst. De staart : gemiddelde lengte, sterke aanzet en goed behaard. Die wordt in sikkelvorm boven de rug gedragen. De benen zijn recht en goed bespierd. De voeten zijn niet te groot; de tenen staan dicht bij mekaar. Niet te grote, harde voetzolen. De vacht is ruw maar nooit ruig, en is niet zo lang op het hoofd als op het lichaam. Vormt een snor op de snuit. Kleur : rood en tarwekleurig; een witte vlek op de borst is toegestaan. De schofthoogte voor reuen bedraagt 47 tot 53 cm en voor teven 45 tot 51 cm.  Het gewicht gaat van 15 tot 17,5 kg.
AARD :
de Steirische Bracke is een geharde en goedaardige Hound.  Hij is geobsedeerd door de jacht en leidt een serieus en rustig leven.  Deze hond is een trouwe en betrouwbare metgezel, niet lichtgeraakt of twistziek.
ACTIVITEIT :
deze hond heeft voldoende ruimte en beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>