Perro de Agua Espagnol

 

jachthond - gezelschapshond - waterliefhebber - kuddebewaker

 LAND VAN HERKOMST : Spanje

GESCHIEDENIS
De Perro de Agua Espagnol ( of Turkse Hond, Spaanse Waterhond ) is een ras dat men in onze contreien niet veel tegenkomt.  Deze hond werd gebruikt als herder, jager en als hulp voor de vissers.  De dieren komen al van oudsher voor op het Iberisch schiereiland.  Je vindt dit ras het meest terug in AndalusiŽ, waar het gebruikt wordt als hoeder en waar het al lang bekend staat als 'Turkse Hond'. Zijn eigenschappen, in het bijzonder zijn vacht, maakt het voor het dier zelf gemakkelijk om zich aan te passen aan allerlei omstandigheden.  De Perro de Agua is een atletisch en actieve hond met een uitstekend ontwikkelde reukzin en gehoor.  Dit ras houdt enorm van zwemmen en wordt dan ook niet voor niets de 'Spaanse Waterhond' genoemd.

IDEALE RASKENMERKEN
De Perro de Agua is een rustiek aandoende hond, goed in proportie gebouwd. Goed bespierd lichaam. De lengte van het lichaam verhoudt zich ten opzichte van de hoogte als 9 tot 8, waardoor de hond iets langer dan hoog is. De borsthoogte is ongeveer de helft van de schofthoogte. Het lichaam is robuust gebouwd met rechte toplijn. De schoft is nauwelijks gemarkeerd. De rug is recht en erg sterk. Brede en diepe borst. Goed gewelfde ribben. De voorbenen zijn recht en sterk, met goed ontwikkelde schouders. De ellebogen sluiten goed aan op het lichaam. De achterbenen zijn recht en niet al te nadrukkelijk gehoekt. Brede en bespierde dijen. Korte, goed gespierde nek, zonder keelhuid.  Kleur : solide wit, zwart en hazelnoot (in diverse schakeringen). Driekleurige honden zijn niet toegestaan. Hoofd en schedel : het hoofd is krachtig en wordt met elegantie gedragen. De schedel is vlak. De stop is licht aangegeven. De lengte van de snuit verhoudt zich als 2 tot 3 ten opzichte van de lengte van het hoofd. Rechthoekig profiel. De neusgaten zijn goed gemarkeerd. De neus is van gelijke of van iets donkerder kleur dan de donkerste kleur in de vacht. Goed geronde lippen. De ogen staan goed van elkaar en zijn vol van expressie. De kleur is hazelnoot of donkerder, en moet harmoniŽren met de kleur van de vacht. De oren zijn middelmatig hoog aangezet, driehoekig en hangend. Witte tanden met goed ontwikkelde kiezen. Staart : middelmatig hoog aangezet. Soms heeft de hond een aangeboren korte staart. Wanneer de staart gecoupeerd wordt dient dit op de hoogte van de 2de tot 4de wervel te gebeuren. Voeten : gerond, goed gesloten tenen en sterke voetzolen. De kleur van de nagels is in overeenstemming met de vachtkleur. Vacht : krullerig en van wollige structuur, of krullerig wanneer het haar korter is. Wanneer het haar lang is vormt het grote koorden. De huid is soepel en sluit glad aan. Schofthoogte  : reuen 44 tot 50 cm en teven 40 tot 46 cm. Gewicht : voor reuen van 18 tot 22 kg en voor teven van 14 tot 18 kg.
AARD : de Agua is een trouwe, vrolijke, gehoorzame en evenwichtige hond, die zich gemakkelijk aanpast.  Hij is moedig, een harde werker en leert snel.
ACTIVITEIT : deze hond heeft veel beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>