American
Pit Bull Terriėr

 

ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - veel beweging nodig - goede afschrikker

 LAND VAN HERKOMST : Amerika

GESCHIEDENIS

Allerlei honden worden 'Pitbull' genoemd, maar de American Pitbull Terriėr (geregistreerd onder APBT) is de enige die ook officieel zo heet. Hij wordt ook wel 'Yankee Terriėr' genoemd en 'Half and Half', omdat hij eigenlijk afstamt van kruisingen tussen Bulldogs en allerlei Terriėrs. In het Amerika van het verleden was hij oorspronkelijk een geliefde en vertrouwde metgezel.  In de 19de eeuw werd hij echter als vechthond gefokt. Toen hondengevechten werden verboden, legden zijn fokkers zich toe op het fokken van een makkelijkere en meer plooibare hond. Maar ook de moderne Pitbull Terriėr is nog even vasthoudend als zijn voorouders. Ook in zijn land van oorsprong ondervindt hij vanwege zijn aard en gedrag de nodige tegenstand, maar het zijn vooral de gewetenloze mensen die munt hebben geslagen uit de mogelijkheden van dit ras voor illegale hondengevechten of andere minderwaardige doelen, die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de verbanning en de heksenjacht rond deze hond. Zoals de mens de Greyhound misbruikt als 'loopmachine', werd de Pit Bull misbruikt als 'vechtmachine'.  Ook de 'media' bezorgt de laatste jaren de Pit Bull Terriėr een onzekere toekomst.  Door de paar dodelijke incidenten met de Pit Bull uitermate op te schroeven, hebben zij de toekomst van dit dier onherstelbaar vernietigd.  Het ergste is dat iedereen hieraan schuldig is, uitgezonderd de hond zelf.  De kleine rakker is gewoonweg druk bezig met het plezieren van zijn baas en ironisch genoeg is dit de basis van zijn eigen ondergang.  In bepaalde landen is de fokkerij van Pitbulls reeds verboden en op veel plaatsen moet hij buiten een muilkorf dragen. In ieder geval moet deze hond zeer goed worden gesocialiseerd.  We mogen niet vergeten dat deze hond - mits een goede opvoeding - kan uitmunten in vrijwel alle hondentaken : als herder, bewaker, jager, rattenvanger en politiehond.

IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen en teven 48 tot 58,5 cm. Het gewicht ligt tussen de 14 tot 36 kg, waarbij 16 tot 25 kg de norm is.  Uiterlijk: breed, sterk, atletisch lichaam; krachtig stuwend gangwerk. Vacht : kort, glanzend en voelt stevig aan.  Kleur : alle kleuren, tekeningen en patronen toegestaan. Hoofd: brede, vlakke schedel, met een stevige vierkante snuit; donkere, ronde ogen; oren al of niet gecoupeerd. Staart: krachtig, niet te lang, loopt uit in een punt, iets gebogen gedragen.
AARD : de sluwe lach, de vastbesloten ogen, het onmetelijk genoegen om te behagen, de kwaliteit en de kenmerken van deze hond, hebben meer menselijk emotionele en irrationele reacties opgeroepen dan welk ander ras dat vandaag de dag bestaat.  Deze honden zijn absoluut geen mensen-haters of mensen-eters.  Hun agressie is gericht op andere honden en dieren, niet op mensen.  Dit zijn werkelijk 'kwaliteits metgezellen' voor alleen 'kwaliteits eigenaren' !
BIJZONDERHEDEN
De Pit Bull Terriėr heeft het de laatste jaren in de media duidelijk verkorven.  Weinig hondenliefhebbers zijn nog geneigd om een exemplaar van dit ras aan te schaffen, en wie dat toch doet wordt steevast met gefronste wenkbrauwen bekeken.  Door de negatieve mediabelangstelling kwamen er plots ook heel wat Pit Bulls op straat te staan.  Gelukkig bemerken we dat er overal ter wereld hulp- en reddingsorganisaties voor deze hond in het leven worden geroepen, zodat dit ras een terechte en verdiende toekomst krijgt.
 

naar hondenrassen >>