Poedelpointer

 

jachthond - groot wild jager - waterliefhebber - bestand tegen alle weerstypen - staande hond

 

LAND VAN HERKOMST : Duitsland

GESCHIEDENIS
Hoewel zijn uiterlijk dit niet doet vermoeden is deze robuuste machojager half Poedel. Toch zal geen enkele Poedel ooit in de buurt van deze half Caniche komen.  Zoals de naam aangeeft is zijn Pointer helft dominerend.  Deze nogal ongewone kruising vond plaats aan het einde van de 19de eeuw, onder impuls van de vooraanstaande kynoloog Freiherr von Zedlitz en werd uitgevoerd door jagers die een geschikte jachthond met watermogelijkheden en een superieure intelligentie zochten.  Door het grote verschil dat bestond tussen deze twee rassen, duurde het een aantal decennia eer het type definitief was gevestigd, maar het resultaat was dan ook het wachten waard.  De Poedelpointer ( of Pudelpointer ) lijkt veel op de Ruwharige Duitse Staande Hond.  Hij wordt voor hetzelfde werk gebruikt en is even veelzijdig.  Vooral in hun land van oorsprong komen veel Poedelpointers uit op wedstrijden, die dan ook meestal uitstekend werk laten zien.  In het stamboek van het ras worden uitsluitend honden opgenomen, die een jachtproef met goed gevolg hebben afgelegd. Een Poedelpointer moet een edele en krachtige houding hebben en gracieus in z'n bewegingen zijn.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is groot, de snuit krachtig en de stop duidelijk. De oren zijn middelgroot en dun en worden hangend tegen de wangen gedragen. De vacht : gemiddelde lengte, dicht en hard, bijzonder overvloedig om de ogen en op de kin, waardoor bossige wenkbrauwen en baard ontstaan. De vacht ligt vrij dicht tegen het lichaam met een fijne wollige ondervacht. Kleur : kastanje tot 'dood blad',donker-lever tot najaars-blad zijn de gewenste kleuren, maar zwart komt voor bij de honden met meer Pointer bloed. De schofthoogte bedraagt
60 tot 65 cm en het gewicht 25 tot 32 kg. De borst is diep en wijd; de lendenen zijn sterk.  De schouders en bovenbenen zijn hoekig genoeg voor een goede beweging.
AARD : de Pudelpointer van vandaag biedt de Duitse en Canadese jagers een enorm uithoudingsvermogen, aanpassingsvermogen en lichamelijke en geestelijke snelheid.  Hij is in staat om op vossen, boskatten en herten te jagen.  Zijn moed en dapperheid tijdens de jacht zijn nog steeds een plezierige verrassing voor zijn natuurminnende eigenaren.  Het is een uiterst levendige en leergierige hond.

 

naar hondenrassen >>