Porcelaine

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
De Porcelaine, waarvan wordt aangenomen dat hij de oudste Franse Speurhond is, behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden. Hij stamt af van de uitgestorven Montiamboeuf en van een paar kleinere Zwitserse Laufhunds.  Na de Franse Revolutie moest het ras opnieuw worden opgebouwd, maar hij heeft zich nu weer gevestigd. Deze hond is gespecialiseerd in de jacht op reen en hazen.  Het is een mooie hond om zien.  Hij is net zo verfijnd en elegant als fijn 'porselein'.  Met zijn scherpe neus en zijn krachtige stem is hij een goede jager, die goed past in een meute.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is fijnbesneden, droog en vrij lang. Een brede schedel met afgeronde achterhoofdknobbel. Plat voorhoofd met redelijk duidelijke groef en stop. Neusbrug recht aan de basis en iets gebogen aan het einde. Goed ontwikkelde, donkere neusspiegel. De ogen zijn donker.  Oren : lang, dun, goed gekruld en puntig aan de einden. Ze moeten lager dan de ogen zijn aangezet. Het lichaam is lang. Vrij lange hals met lichte botten. Diepe, middelbrede borstkas. Hoge, volle flank. Brede, zeer gespierde lendenen. Brede, rechte rug. Ledematen : voeten met lange, smalle en gesloten tenen en stevige voetzolen. Lange, stevige benen met lichte botten. Staart : vrij dik aan de basis en toelopend naar het einde; middellang, niet borstelig en licht gebogen gedragen. De vacht is fijn, dicht en glanzend, en ligt vlak tegen het lichaam.  Deze effen witte vacht bestaat uit zeer fijne, ongelofelijk korte haartjes. Kleur : helderwit met ronde oranje vlekken die nooit een mantel vormen. Deze vlekken bedekken gewoonlijk zwarte vlekken op de huid. Oranje vlekken op de oren zijn zeer karakteristiek voor dit ras. De schofthoogte bedraagt voor reuen 55 tot 58 cm en voor teven 53 tot 56 cm.  Het gewicht varieert rond de 28 kg.
AARD :
de Porcelaine is stoutmoedig, robuust, snel, impulsief en enthousiast. Daarnaast kan hij rustig en vriendelijk zijn; dus een ideale gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
n Porcelaine kan in het gezelschap van zijn baas leven.  Voor meerdere exemplaren is het aangewezen om die in een kennel te houden.  Deze honden vragen voldoende ruimte en lichaamsbeweging.
OPVOEDING : deze hond heeft een consequente opvoeding en een vastberaden baas nodig.

 

naar hondenrassen >>