Portugese Waterhond

 

ideale gezelschapshond - waterliefhebber - behoeft speciale vachtverzorging - retriever

 
LAND VAN HERKOMST : Portugal

GESCHIEDENIS
Zoals zijn rasnaam al aangeeft, helpt de Portugese Waterhond ( of de Cao de Agua ) al eeuwen de vissers bij hun werk, zoals het binnenhalen van netten, het oppikken van over boord gevallen gereedschap, het dienst doen als misthoorn en het overbrengen van berichten naar andere schepen van de vloot. Sommige deskundigen beweren dat ze vissen in de netten drijven. In het land van oorsprong wordt deze hond dan ook soms de Portugese Vissershond genoemd. Over hun eerdere geschiedenis is weinig bekend: ze kwamen met de Moren uit Afrika of met de West-Goten uit Oost-Europa. Door veranderingen en schaalvergroting in de visserij verdween hij bijna. Maar liefhebbers, waaronder Dr. Vasco Bensuade, wisten hem van de ondergang te redden. Zijn uiterlijk en type suggereren dezelfde afstamming als de Ierse Waterspaniel en andere Europese waterhonden. Hij heeft een waterafstotende, niet verharende vacht. Er zijn echter twee vachtvariŽteiten, die we hieronder toelichten.  Het is een gezond ras dat redelijk oud wordt ( gemiddeld zo'n 14 jaar ). Deze energieke gezelschapshond is gek op water.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen 50 tot 57 cm ( ideaal 54 cm ) en teven 43 tot 52 cm ( ideaal 46 cm ). Het gewicht van de reu varieert tussen de 19 en de 25 kg en van de teef tussen de 16 en de 22 kg.  Uiterlijk: stoer, harmonieus lichaam; gemakkelijk, soepel gangwerk. Vacht : dik, glanzend, sterk gekruld of golvend; in leeuwenmodel geknipt.  Kleur : zwart, bruin, wit, zwart met wit, of bruin met wit. Wit mag indien de vacht volledig wit is en indien de oogleden, de lippen en de neus volledig zwart zijn.  Hoofd: grote, brede, gewelfde schedel met brede snuit; wijd geplaatste, ronde, donkere ogen; grote, dunne, gevouwen, driehoekige oren. De oorpunten mogen niet onder de onderkaak uitkomen. Staart: laag aangezet, dik, loopt uit in een punt, in een ringvormige krul gedragen.
VACHT : er zijn twee variŽteiten die allebei niet verharen. De vacht bestaat alleen uit een bovenvacht van gezond haar, dat het gehele lichaam bedekt. Er is de curly met compacte, cylindrische krullen ( zie foto bovenaan ).  Soms is het haar op de oren meer golvend.   De krullen kunnen meer of minder compact zijn en meestal is de vacht minder glanzend. Dan heb je de wavy met een los golvende vacht, met een milde glans ( zie onderste foto ).  De Portugese Waterhond wordt volgens twee modellen getoiletteerd : volgens de lion clip : hierbij wordt de achterhand, de voorsnuit en de staart geschoren. Het haar aan het einde van de staart wordt op volle lengte gelaten waardoor een pluim ontstaat; of volgens de retriever clip : hierbij wordt het gehele lichaam korter geknipt of geschoren en wordt de lijn van de hond gevolgd. De vacht is hierbij meestal niet langer dan anderhalve centimeter.
AARD : de vrolijke uitdrukking en het boeiende uiterlijk van het ras hebben veel nieuwkomers aangetrokken die de Portugese Waterhond willen uitproberen.  Deze nieuwelingen zullen de hond beslist een zeer intelligent, moedige en onvermoeibare metgezel en jager vinden. Hij is temperamentvol en energiek, gehoorzaam, trouw, sociaal, hij leert snel en heeft een uitstekend aanpassingsvermogen.  Wel is hij veeleisend en heeft hij een eigen willetje.
ACTIVITEIT : de Portugese Waterhond heeft behoefte aan veel beweging, gezien het een actief ras is. Het is de ideale hond voor bijvoorbeeld flyball of behendigheid. Het zijn goede zwemmers en je kunt ze beslist een plezier doen met een bezoek aan het strand. Door de eigen wil en het veeleisende karakter van deze hond, is het wel degelijk een ras waarbij een gehoorzaamheidscursus raadzaam is.

 

naar hondenrassen >>