Posavski Gonic

 

klein wild jager - ideale gezelschapshond - veel beweging nodig - speurhond - goede waakhond

 LAND VAN HERKOMST : KroatiŽ

GESCHIEDENIS
De Posavski Gonic ( of Posavina Brak ) had als oorspronkelijke benaming de Posavski Gonic Posavac en komt uit het centrale gedeelte van het voormalig JoegoslaviŽ van de 18de eeuw, meer precies uit het gebied rond de rivier de Sava. Hij behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden. Deze levendige Posavski wordt al jaren gebruikt en gewaardeerd door Slavische jagers.  Eťn van de legendes die over dit ras bestaan gaat als volgt : zeven exemplaren van het ras kwamen op een dag bij een boerenfamilie die aan de kust van de Adriatische Zee woonden.  Dit was in antwoord op de smeekbeden van een arme vrouw aan de Maagd Maria.  Deze zeven exemplaren zagen er duidelijk anders uit dan andere Joegoslavische Hounds.  De familie gebruikte ze voor de jacht op hazen en herten.  Naar verluidt, werd deze vrome familie door de honden van de hongerdood gered, en zaaiden zij de paden voor het ras van vandaag.  De Posavski gaat gekleed in een prachtig rood jasje.  Hij is strak gespierd en heeft naadloze lijnen.

IDEALE RASKENMERKEN
De Posavski Gonic is een middelgrote, licht rechthoekige drijfhond.  Hoofd : langgerekt en tamelijk smal; de schedel is licht gewelfd, met een duidelijke voorhoofdsgroef en achterhoofdsknobbel; geringe stop, neusrug iets convex, tamelijk lange en krachtige voorsnuit. Middelmatige dikke en droge, goed gepigmenteerde lippen. Zwarte, zwartachtige of donker kastanjebruine neusspiegel. Ogen : groot, donker, met een kalme blik. Oren : middelmatig hoog aangezet en plat. Moeten tot de mondhoeken reiken. Gebit : schaargebit. Hals : middelmatig lang, droog en sterk, licht gewelfde nek. Lichaam : lange, brede en diepe borstkas; goed gewelfde ribben, weinig geprononceerde voorborst en een tamelijk brede borst. Rechte rug; punten van de schouderbladen iets afgetekend. Lendenen en croupe licht gewelfd; iets opgetrokken buiklijn. Ledematen : normale hoekingen in voor- en achterhand, goede botten, rechte en evenwijdige voorbenen, goed bespierde schouders en dijen, evenwijdige achterbenen, met sprongen die loodrecht staan ten opzichte van de grond. Voeten : goed gesloten ( zogeheten kattenvoeten ) met veerkrachtige en sterke voetzolen. Staart : in het verlengde van de rug aangezet en middelmatig lang. Moet net tot de punt van de sprong reiken. Wordt sabelvormig gedragen en moet goed behaard zijn. Iets langer haar op de onderkant van de staart. Vacht : ongeveer 2 ŗ 3 cm lang, dicht en glad. Goed behaarde buik. Kleur : rood- tot tarwekleurig in alle schakeringen. Witte aftekening op het hoofd, de hals, borst en voeten. De schofthoogte ligt tussen de 46 en de 58 cm, met een gewicht van om en bij de 25 kg.
AARD : deze snelle, stoutmoedige en levendige hond met een krachtige hoge stem heeft een goed reukvermogen en kan op elk soort terrein jagen, voornamelijk op haas en hert. Hij is zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn baas en heeft een goed karakter.  Het ras is een plezier voor allen die hem bezitten. Alhoewel hun jachtinstincten zeer sterk aanwezig zijn, worden vele exemplaren gehouden als gezelschapsdier en waakhond, die trouwens zeer tevreden zijn met deze manier van leven.
ACTIVITEIT : deze hond is zeer actief en heeft veel ruimte en beweging nodig. 

 

naar hondenrassen >>