Schiller Stövare

 

klein wild jager - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig - speurhond

 

LAND VAN HERKOMST : Zweden

GESCHIEDENIS
De Schiller Stövare behoort tot de rassengroep van de Lopende of Drijvende Honden. Naar verluidt werd deze oude Hound geperfectioneerd door Per Schiller, de vader van het ras. De Zweedse fokker wilde een lichter, sneller type Hound die een groter gebied zou kunnen bestrijken.  Duitse, Oostenrijkse en oude Zwitserse Hounds hebben hoogst waarschijnlijk aan zijn ontwikkeling bijgedragen.  Hij wordt speciaal gebruikt voor de jacht op sneeuwhazen en vossen.  De Schiller is echter al voor een grote verscheidenheid aan landwild gebruikt.  Deze langbenige hond heeft een kort lichaam en ziet er eerder uit als een rennende zichthond, dan als een volgroeide speurhond.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is lang en kegelvormig. Duidelijke stop. Goed ontwikkelde neusspiegel. Droge lippen. De ogen zijn licht- of donkerbruin. De oren zijn hangend en voelen zacht aan. Lichaam : lang en krachtig. Diepe borstkas. Licht gewelfde ribben. Sterke lendenen. Licht hellende croupe. Rechte rug. Ledematen : lange benen. Compacte voeten. Goed ontwikkelde voetzolen. De staart wordt recht of sabelvormig gedragen. De vacht is kort, stevig en glanzend met een dikke ondervacht. Kleur : black and tan. Zwarte hals, schouders, flanken en staartbasis. De schofthoogte voor reuen bedraagt 50 tot 60 cm en voor teven 46 tot 57 cm, met een gewicht van 18 tot 25 kg.
AARD : hij is robuust, energiek en levendig, en hij is de snelste Zweedse jachthond. Dit is een bijzonder geharde hond, ondanks zijn korte vacht.  Hij kan de kou en lange reizen goed doorstaan. Ook binnen de showwereld heeft hij al een aanzienlijke schare aanhangers. Door zijn vastheid, gehoorzaamheid en katachtige schoonheid is hij een mooie en aangename gezelschapshond.
ACTIVITEIT :
hij heeft ruimte en veel beweging nodig om in goede conditie te blijven.
OPVOEDING :
deze hond heeft een consequente opvoeding nodig.

 

naar hondenrassen >>