Tibetaanse TerriŽr

 

kuddebewaker van schapen - ideale gezelschapshond - goede waakhond - behoeft speciale vachtverzorging

 







LAND VAN HERKOMST : Tibet

GESCHIEDENIS
De Tibetaanse TerriŽr ( of Dhokhi Apso ) werd door de Nomadenstammen in Tibet gebruikt om kudden te hoeden in het berglandschap, waar grotere honden moeilijk(er) konden werken. In feite is de naam "TerriŽr" onjuist, want dit ras heeft nog nooit 'aardwerk' gedaan, waarvoor de TerriŽrs oorspronkelijk gebruikt werden. Eigenlijk zou dit ras dus onder de Herdershonden moeten vallen, gezien hun taak in het verleden.  Oud Tibetaans bijgeloof wilde dat Tibetaanse TerriŽrs geluk brachten in een huisgezin. Om dit geluk niet te tarten, werden deze honden niet verkocht en werden geen andere rassen ingekruist. Het was dus niet mogelijk om ze te kopen, maar ze werden wel cadeau gedaan, als blijk van hoge waardering. Een voorbeeld : een buitenlandse arts genas een Tibetaanse vrouw en in ruil daarvoor kreeg hij puppy's van de Tibetaanse TerriŽr cadeau.  Deze diertjes vormden het begin van de verspreiding van de Tibetaanse TerriŽr buiten Tibet. Dit ras werd pas in 1973 in de AKC-standaard opgenomen. Het ras is robuust, omdat het goed is aangepast aan het ruwe klimaat van Tibet. Deze hond bestaat in alle kleuren en is in die zin ook door alle rasstandaarden aanvaard.  De Tibetanen hadden namelijk meer interesse in de 'degelijkheid' van de hond dan in de kleurmogelijkheden.  Verder zijn Tibetaanse TerriŽrs vrolijke, aanhankelijke persoonlijkheden die al eeuwenlang prettige gezelschapshonden zijn.

IDEALE RASKENMERKEN
Schofthoogte : reuen ongeveer 43 cm en teven ongeveer 35,5 cm, met een gewicht van 8 tot 12 kg.  Uiterlijk : krachtig, vierkant lichaam; vlot, stuwend gangwerk. Vacht : lang, fijn, recht of golvend; dubbel, met een wollige ondervacht; baard, bevedering op de oren.  Kleur : alle kleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan, behalve chocolade- of leverkleur. Hoofd : middellange schedel met een stevige, middellange snuit; ronde, wijd uit elkaar geplaatste, donkerbruine ogen; laag aangezette, v-vormige hangoren. Staart : middellang, overvloedig bevederd, in vrolijke krul over de rug gedragen.
VACHT : lang zijdehaar met meegroeiende ondervacht; m.a.w. de dekharen zijn lang en zijdeachtig. De wolharen zijn samengevoegd met de dekharen en groeien mee. Het dekhaar is iets minder goed ontwikkeld en de wolharen juist zeer goed, zodat de haren op elkaar lijken.  VERHARING : mozaÔekverharing.  DAGELIJKSE BEHANDELING : kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af.  GROTE BEHANDELING : de vacht wordt volledig uitgekamd. Daarna wordt de hond gewassen met een zachte shampoo en krijgt de vacht graag een behandeling met een goede balsem. Ogen en oren reinigen, het teveel aan haar tussen de voetzolen wegknippen, voeten rondzetten.  VOOR- EN NADELEN VAN DE VACHT : wel veel kam- en borstelwerk voor dit soort vacht, maar geen los haar in huis.
AARD : het is een levendige, slimme, moedige en waakse hond.  Hij heeft een vrolijk en speels karakter, is vriendelijk en alert.  Hij is helemaal niet kwaadaardig of vechtlustig, maar is nogal spaarzaam met zijn affectie tegenover vreemden.
ACTIVITEIT : deze hond gaat graag naar buiten, loopt graag los en is gek op spelletjes.
OPVOEDING : u moet deze hond op een rustige, evenwichtige manier opvoeden.  Dit ras heeft een gevoelige aard en reageert goed op de intonatie van uw stem.

 

naar hondenrassen >>