Tosa Inu

 

ideale gezelschapshond - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig - een goede afschrikker -
agressief karakter

 

LAND VAN HERKOMST : Japan

GESCHIEDENIS
De Tosa Inu  ( of Tosa Ken, Tosa Token, Tosa Vechthond, Japanse Tosa ) werd speciaal gefokt voor hondengevechten tijdens het Meiji tijdperk ( 1868-1912 ).  De oorspronkelijke vechthonden werden gekruist met de Mastiffde Duitse Dog, de Sint-Bernard en de Bull TerriŰr. Deze honden werden gefokt om in een sto´cijnse, stille, gehoorzame ( typisch ) Japanse manier tot de dood te vechten in de arena.  De Tosa stelde zijn toeschouwers niet teleur; hij valt onmiddellijk en onmeedogenloos aan zonder te stoppen.  De Japanse basis van het ras, de Shikoku Ken, lijkt uiterlijk meer op de Akita Inu of de Shiba Inu. De Tosa is zeer rustig en beschouwend. Wat dat betreft is hij een echt Oosterse hond; niet voor niets wordt hij hierom zeer gewaardeerd in kringen van Sumo worstelaars. Buiten Japan komt deze hond zelden voor. De Tosa straalt rust uit, maar is ongeschikt als gezelschapshond, gezien zijn enorme kracht en zeer recente verleden als vechthond.

IDEALE RASKENMERKEN

Algemeen : de Tosa Inu is een grote en zeer gespierde hond. Het lichaam heeft een diepe borst, die tevens breed is. De ribben zijn goed gewelfd. Benen zijn tamelijk lang en hebben goed bot. De hals is tamelijk lang en sterk, met veel keelhuid.  Schofthoogte : reuen minimaal 65 cm, teven minimaal 62,5 cm, met een gewicht tot ( hou je vast ) 90 kg.  Uiterlijk : massief, gespierd, atletisch lichaam; krachtig, stuwend gangwerk. Vacht : kort, sterk, dicht.  Kleur : liefst effen rood, maar gestroomd, reekleurig, wit en dof zwart mogen ook; wit op de voeten en borst is toegestaan. Hoofd : brede, vlakke schedel met lange vierkante snuit; kleine, ronde ogen; kleine, dunne driehoekige hangoren, ver naar achteren aangezet. Staart : middellang, dik, loopt in een punt uit.
AARD : deze hond is zeer toegewijd en doeltreffend als verdediger en bewaker van uw huis.  Met de juiste opvoeding en behandeling is het ras een excellente waakhond.  Hij is mensgericht en zachter van karakter dan men van zo'n sto´cijnse vechtersbaas zou verwachten.  De zeldzame exemplaren in onze contreien zijn mits een degelijke en consequente aanpak uitgegroeid tot prettige en aanhankelijke honden.  Natuurlijk blijft het van origine een vechthond en daarvan moet de eigenaar zich ten volle bewust zijn als hij beslist om dit ras in huis te halen.
ACTIVITEIT : de Tosa heeft veel beweging nodig.

 

naar hondenrassen >>