Volpino Italiano

 

kleine en ideale gezelschapshond - goede waakhond - behoeft speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Italië

GESCHIEDENIS
De Volpino Italiano ( of Florentijnse Keeshond, Italiaanse Keeshond ) behoort tot de rassengroep van de Europese Keeshonden en is één van de Spitzen die niet uit Duitsland afkomstig is.  In de hondenwereld is men geneigd om elke hond die een gekrulde staart, puntige oren en vos-achtig hoofd heeft een Duitse Spitz te noemen.  Hoewel er toch indicaties zijn die dit bevestigen, is de discussie hieromtrent vol geruchten.  In vroege bronnen wordt er gewezen op het feit dat de Volpino geen Italiaanse Pomeriaan kan zijn, omdat 'wit' een kleuroptie is van de Duitse Spitzen.  Volpe betekent 'vos' in het Italiaans, en dat is een goede beschrijving van dit ras.  De Volpino Italiano is al eeuwen lang de favoriet van de Italiaanse vrouwen.  De honden werden behangen met ivoren halsbanden, symbolen van affectie en rijkdom.  De Florentijnse Keeshond kan je herkennen aan zijn overvloedige, effen witte vacht, zijn sportief gekrulde staart, zijn prikoren en zijn vosachtig uiterlijk.

IDEALE RASKENMERKEN
Het hoofd is piramidevormig, met een eivormige, ronde schedel. Duidelijke stop. Rechte neusbrug. Puntige snuit en zwarte lippen.  De ogen zijn middelgroot en wijd open. Ze zijn donker, okerkleurig, met zwarte ooglidranden.  De oren zijn kort, driehoekig en rechtopstaand.  De Volpino heeft een vierkante lichaamsbouw. Borstkas strekt zich uit tot de elleboog. Goed gewelfde ribben. Buiklijn zeer licht opgetrokken. Rechte rug.  Ledematen : ovale voeten met zwarte voetzolen en nagels. Benen met relatief zware botten.  De staart wordt altijd gekruld over de rug gedragen en is bedekt met zeer lang haar.  De vacht : overvloedig, zeer lang en uitstaand. Ruwe textuur. Middellang op de schedel. Kort op de snuit. Bevedering op de achterkant van de ledematen.  De vacht vraagt een dagelijkse behandeling.  Kleur : éénkleurig wit en éénkleurig rood (zeldzaam). Champagnekleur is toegestaan.  In vroegere tijden werden ook effen reebruine, zwarte en sabelkleurige Volpino's gefokt.  De schofthoogte bedraagt voor reuen 27 tot 30 cm en voor teven 25 tot 28 cm, met een gewicht van ongeveer 5 kg.
AARD : voor zijn kleine afmetingen is de Volpino een zeer geschikte waakhond.  Hij is argwanend tegenover vreemden en blaft wel tien keer harder dan hij bijt en twintig keer harder dan hij groot is.  Het is een lieve, goedaardige hond, die vatbaar is voor redelijke discipline.  Het is een levendige, opgewekte en speelse hond met een sterke persoonlijkheid.  Hij is aanhankelijk en een goeie kameraad voor kinderen.
ACTIVITEIT :
deze hond past zich gemakkelijk aan als huishond en stelt geen speciale eisen naar open ruimte en overvloedige beweging.
OPVOEDING :
een consequente opvoeding is noodzakelijk.

 

naar hondenrassen >>