Lancashire
Heeler

 

kuddebewaker van rundvee - klein wild jager - ratterriėr - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Engeland

GESCHIEDENIS
De moderne Lancashire vertegenwoordigt een 'nieuw' ras van honden. Zij worden gefokt om hun voortreffelijke herderskwaliteiten. Het is nogal verrassend dat een nieuw werkend ras naar voren komt in een tijd waarin het aanbod van werk voor herders en gelijksoortige honden steeds minder wordt. De Lancashire Heeler, grotendeels het resultaat van kruisingen tussen de Welsh Corgi's en Manchester Terriėrs, verscheen in zijn huidige vorm in de zestiger en zeventiger jaren van de twintigste eeuw. Hij is een buitengewoon begaafde en veelbelovende herdershond. Naast het hoeden van ondermeer vee, geiten en paarden is hij ook een zeer goede jager van konijnen en ratten. Ook als waakhond kan je op hem rekenen.

IDEALE RASKENMERKEN
Dit is een kleine, kortbenige hond die in het bezit is van superieure kracht en uitgebreide instinctieve kwaliteiten. Het lichaam heeft goed gewelfde ribben en een stevige rechte rug. Het hoofd is altijd in harmonie met het lichaam. De schedel is vlak en breed tussen de rechtopstaande oren. Oren die naar beneden hangen zijn niet gewenst. De staart is hoog aangezet en wordt niet gecoupeerd. De vacht is kort of lang, al naar gelang het seizoen. In de winter heeft hij een plucheachtige vacht met duidelijke manen; in de zomer is de vacht glad en glanzend. De schofthoogte bedraagt zo'n 25,5 tot 30,5 cm en het gewicht 2,5 tot 5,5 kg.
AARD
Deze honden zijn vlug van begrip en vriendelijk, waardoor zij zeer prettige metgezellen zijn, maar ze zijn ook krachtig en handig.

 

naar hondenrassen >>