Leeuwhondje

 

ideale gezelschapshond en huishond - goede waakhond - behoefte aan speciale vachtverzorging

 


LAND VAN HERKOMST : Frankrijk

GESCHIEDENIS
Het Leeuwtje of Leeuwhondje ( L÷wchen, Little Lion Dog, Petit Chien Lion ) is een zeer oud ras. Het stamt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee.  Al in de 14de eeuw is dit Bichonnetje bekend.  In de kathedraal van Amiens in Frankrijk zijn twee Leeuwhondjes in steen uitgehouwen en in de 16de eeuw werd hij door verschillende schilders ( o.a. Goya ) afgebeeld.  Bekend is dat deze in de 15de eeuw zeer geliefde hondjes aan het Florentijnse hof aan de achterzijde werden geschoren en door de hofdames als "voetwarmertje" onder hun lange rokken gebruikt werden.  Nog niet zolang geleden  ( in de periode van de twee wereldoorlogen ) verdween hij bijna, maar Madame Bennert uit Brussel wist er nog verschillende op te sporen en herstelde het ras in ere. In 1960 werd hij zelfs als zeldzaamste ras opgenomen in het Guinness Book of World Records.  Het ras is momenteel het populairst in Engeland en in ScandinaviŰ, maar de interesse neemt weer toe door zijn erkenning door de Kennelclubs.   Leeuwtjes zijn er in alle kleuren. De vacht verhaart niet. Leeuwtjes zijn intelligent, speels en erg op menselijk gezelschap gesteld. Ook met kinderen kunnen ze goed overweg. Het zijn stoere hondjes, ondanks hun formaat en luxe uiterlijk. Ze hebben een gemiddelde levensverwachting van zo'n veertien jaar.


IDEALE RASKENMERKEN

Schofthoogte: reuen en teven 20 tot 35 cm (maat tegenwoordig: 4 tot 6 kg). Uiterlijk: compact lichaam; levendig gangwerk.  Kleuren : alle kleuren zijn toegestaan, zowel effen als bont; wit, zwart en citroenkleurig zijn zeer gezocht. Hoofd: licht gewelfde schedel met vierkante snuit; grote, ronde, donkere ogen; lange, overvloedig behaarde hangoren. Staart: middellang, hoog gedragen, voorzien van een mooie pluim.
VACHT : typisch aan de vacht is de lengte; die bedraagt een 15 tot 20 cm.  De vacht is lang en golvend en mag niet krullen. Leeuwhondjes hebben geen ondervacht.  Kam en borstel het hondje regelmatig. Het Leeuwhondje wordt, ook als het niet naar een tentoonstelling gaat, in model geschoren. Op de achterhand, de staartaanzet en een gedeelte van de voorpootjes wordt de vacht geschoren. De vacht verhaart niet. Eventuele dode haren vindt u in de borstel terug.
AARD : het is de heerser van het rijk van de Kleine Gezelschapshonden : onverschrokken en aanhankelijk.  Zoals hierboven vermeld vraagt de vacht wel een regelmatige en speciale verzorging.  Het zijn levendige en vrolijke hondjes die genieten van stoeien en van het gezelschap van het gezin.
ACTIVITEIT : mits u regelmatig wat tijd uittrekt voor een spelletje met de hond, past hij zich voor de rest gemakkelijk aan het stadsleven aan.

 

naar hondenrassen >>