Perdiguero
Navarro

 

speurhond - eenvoudig vachtonderhoud - jager - staande hond

 
LAND VAN HERKOMST : Spanje

GESCHIEDENIS
Het is belangrijker om realiseren hoeveel deze Oude Spaanse Pointer, Pachon de Vitoria of Navarro Pointer heeft bijgedragen aan de genen van de jachthonden van het vasteland, dan dat men helemaal op de hoogte is van zijn afkomst. Dit zeer oude ras, dat ooit verloren gewaand werd, heeft geluk dat het een actieve groep liefhebbers achter zich heeft staan om hem nieuw leven in te blazen. Het huidige type is nagenoeg identiek aan de hond die hielp bij het scheppen van de Europese Setters, de Vorstehhunden en de Duitse en Franse brakken.

IDEALE RASKENMERKEN
De Perdiguero Navarro ontlast het oude pointer lichaamstype met zijn benige, doch pezige uiterlijk. De verschijning van de Navarro mist verfijning : de snuit is hoekig, de stop is abrupt, halskwab en zware huid hangen om de nek, terwijl de huid van het lichaam strak blijft. De Navarro heeft, en dat heeft geen enkel ander bestaand hondenras, een gespleten of dubbele neus. Deze geeft de hond een unieke expressie. De schofthoogte bedraagt 51 tot 61 cm en het gewicht 25 tot 30 kg. De vacht kan kort zijn of lang. De kleur is een witte basis met oranje tekening of lever/wit met spikkels.
AARD
Dit ras, dat niet buiten Spanje bekend is, met de dubbele neus en no-nonsense aanpak, wordt door niet-Spanjaarden als nieuw en vreemd aanzien. Zijn raar gevormde neus werd in de geschiedenis van ander jachthonden aangehaald, maar alleen de Navarro draagt dit kenmerk met zich mee. Hij behaagt de moderne jagers met zijn energie en natuurlijke aanleg.

 

naar hondenrassen >>