Sanshu hond

 

ideale huishond en gezelschapshond - bestand tegen alle weerstypen - goede waakhond

 
LAND VAN HERKOMST : Japan
Varianten : groot en klein

GESCHIEDENIS
Anno 1912 beslisten fokkers in het Japanse Honshu  dat een middelgrote waakhond van essentieel belang is, en zij kruisten verscheidene Shiba Inu's met de gladharige Chow Chows om tenslotte de Sanshu Hond of Japanse Middelgrote Hond te verkrijgen. Tot hun grote verbazing vertoonde de hond een benijdenswaardige gelijkenis met de reeds uitgestorven Indo-Chinese Phu Quoc Hond, die tevens een zeer goede waakhond was. Vandaag functioneert de Sanshu als waakhond en gezelschapsdier.

IDEALE RASKENMERKEN
Dit is een mooi gebouwde hond met een stoer vierkant lichaam en rechte krachtige ledematen. Hij heeft een groot hoofd voor zijn relatief kleine lichaam. Het hoofd heeft de robuuste expressie van de Akita, die wel aanzienlijk groter is. De kleur verschilt in tinten rood, tan, wit, grijs, reebruin en bont, zowal zwart/tan als peper-en-zout. Schofthoogte bedraagt 41 tot 46 cm en het gewicht 20 tot 25 kg. De staart is redelijk bevederd en krult losjes over de rug. Er bestaat ook een kleinere versie van de Sanshu. Deze heeft dezelfde lichamelijke kenmerken, maar is zo'n 10 cm kleiner.
AARD

Deze hond is trouw aan zijn familie en is een goede waakhond. De Sanshu Hond is een zeer gewaardeerd lid van de Shiba-Inu groep. Hij is een over de ganse wereld zeer gezochte gezelschapshond. De populariteit van de Shiba lijkt trouwens het instrument te zijn van de Westerse interesse in de Japanse rassen.

 

naar hondenrassen >>