Telomian

 

ideale gezelschapshond - Paria oorsprong - eenvoudig vachtonderhoud - heeft veel beweging nodig

 
LAND VAN HERKOMST : MaleisiŽ


GESCHIEDENIS
Misschien is hij de missende schakel tussen de Basenji en de Dingo. De Telomian is een oud ras, dat oorspronkelijk stamt uit MaleisiŽ waar hij bij de oorspronkelijke bevolking leefde. De inboorlingen en de Telomian deelden vele aspecten van het dagelijkse leven. Om bij zijn baas te kunnen slapen moet de Telomian iedere nacht een lange ladder beklimmen naar de paalwoning van zijn meester. Zijn dieet was hetzelfde als dat van zijn baas. Het bestond uit tapioca, vis en fruit. De grote intelligentie en het gemis aan elke vorm van angst maken van hem een goede beschermer (bijvoorbeeld tegen slangen) en een vurige vissen. De honden van nu worden een beetje groter dan de vroegere exemplaren, door hun betere voeding.

IDEALE RASKENMERKEN
Dit is een Paria-hond met goede afmetingen en een slank, beminnelijk uiterlijk. De Telomian heeft een middelgroot hoofd met iets afgeronde oren, die altijd staan gedragen worden. De schofthoogte gaat van 38 tot 48 cm en het gewicht van 8 tot 13 kg. De vacht is kort en glad en komt voor in iedere sabelkleurige tint met wit. Hij kan ook gespikkeld zijn. Het hoofd van de Telomian is gerimpeld net als de Basenji, met wie hij veel eigenschappen en voorouders deelt.
AARD

Het ras is zeer prettig in de omgang met mensen, indien hij al op vroege leeftijd aan mensen went. Dit zijn slimme en ietwat geheimzinnige intelligente honden, die een voortdurende bron van vermaak en afleiding vormen voor hun baas. Een Amerikaanse eigenaar vertelde dat de Telomian trouwens erg veel van chocolade pudding houdt.

 

naar hondenrassen >>