Hondensprokkels 
april 2004
 


door 
Trimsalon Carine

 

TOILETTAGE VAN ALLE HONDENRASSEN

 TOILETTAGE VAN KATTEN

+++++   Vanaf nu kan je bij mij ook dierenvoeding (droogvoer) bekomen van Denkadog, Denkycat, Royal Canin, Euro-Premium, Pedigree Pal en Eukanuba  +++  ook een ruim assortiment hondensnoepjes  +++  daarnaast shampoo's, verzorgingsproducten en toebehoren  +++++

Realisatie

Deze webpagina is een realisatie van
Trimsalon Carine
 Ed. Hammanstraat 21 te Oostende.

Enkel op afspraak
Tel : 059/33.04.49


Hoi beste dierenliefhebbers,

Eerst en vooral wil ik jullie allemaal en jullie lieve viervoeters een prettig en vredevol Paasfeest toewensen. 

Deze maand wil ik het hebben over de vruchtbaarheid van de hond.  Veel mensen hebben daarrond namelijk nog heel wat vragen. Hopelijk maakt deze informatie jou wat wegwijs in het voorplantingsgebeuren van jou hond. 

Alvast veel leesgenot toegewenst.
Carine  

 

Vruchtbaarheid
>>>
De copulatie
>>>
Seksuele rijpheid van de reu >>


Alle erkende Hondenrassen
door de FCI

opgemaakt m.m.v. Trimsalon Carine
 

Uw vragen, reacties en ideeŽn

Mail mij

Vruchtbaarheid

Bezoek ook


Voor reacties,vragen of ideeŽn
klik hier 

Even voorstellen


TRIMSALON CARINE

Carine Duclos
45 jaar gediplomeerd
Hondentrimster
sinds 1993


 

Carine staat in voor een vakkundige en liefdevolle verzorging van uw viervoeter.

VAN HARTE WELKOM !

 

 

 

 

Dierennieuws
Actueel

Klik hier >>

 

In de orde van de 'hondachtigen' worden de vrouwtjes slechts ťťnmaal per jaar vruchtbaar. Onze 'aangepaste' huishond vormt hierop een uitzondering. Teven kunnen namelijk twee keer per jaar, gedurende seksueel actieve periodes, bevrucht worden. Deze periodes worden bij teven de 'loopsheid' genoemd. De benaming is afgeleid van het woord 'lopen' en verwijst naar het gedrag van de teef in deze periodes.
De eerste loopsheid treedt op tussen de eerste zes maanden en het eerste levensjaar. Kenmerkend voor een 'loopse teef' is haar drang om zich te laten 'dekken', haar onrust, haar beweeglijkheid en nood aan aandacht. In deze periode blaft of huilt ze overmatig. Een loopse teef is duidelijk op zoek naar iets en als er geen reu in de buurt is, heeft ze de neiging om er een te gaan zoeken !  Wanneer ze de kans krijgt, zal ze dan ook in deze periode van huis
weglopen.
Die loopse periode van
21 dagen gaat gepaard met bloedverlies. Dit is het overvloedigst tijdens de eerste week en vermindert tijdens de tweede week. De vruchtbaarheid is dan echter het grootst !  Sommige eigenaars maken de fout om te denken dat de vruchtbaarheid evenredig is met het bloedverlies, maar dat is niet zo.  De vruchtbaarste periode situeert zich tussen de negende dag en de vijftiende dag, na het eerste bloedverlies.
Om risico's te vermijden is het echter aan te raden om de teef niet in contact te brengen met reuen tot na de 21ste dag na het eerste bloedverlies.
Loopse teven die erin slagen om uit te breken moeten doorgaans niet lang zoeken achter een reu. Het bloed dat de teef verliest bevat
geurstoffen die voor reuen waarneembaar zijn tot op verschillende kilometers afstand. Het is dan vaak ook een hele opdracht voor een hondeneigenaar om gedurende die periode al de vreemde reuen uit de buurt van de teef te houden.

De copulatie

Wanneer een loopse teef een reu heeft gevonden , begint een voorspel waarbij de reu moet 'bewijzen' dat hij het meest geschikt is. Daarna vindt de copulatie plaats.  Is die geslaagd, dan volgt hierop een 'koppeling', met andere woorden een zeer innig contact dat niet verbroken kan worden en dat mogelijk gemaakt wordt door een zwelling van de geslachtsdelen van zowel de reu als de teef.
Gedurende de eerste minuten van de copulatie wordt het meeste sperma geloosd. Na enige tijd komt de reu dan weer op de grond te staan en draait zich om, zodat beide dieren - met de staarten naar elkaar toe - vastgekoppeld blijven staan. De mens heeft dit 'blijven vasthangen' altijd bizar gevonden, maar het is ten stelligste af te raden om zelf die copulatie te verbreken !
Door het omdraaien van de reu ontstaat een knik in de penis, die een stuwing veroorzaakt in de afvoerende bloedvaten. Daardoor blijft de erectie veel langer bestaan. Het voordeel hiervan is dat het sperma veel dieper in de richting van de baarmoeder gedreven wordt. Dit gedrag komt voor ons, mensen nogal 'raar' over, maar voor de hondachtigen is het erg functioneel.
Wie de koppeling (die 10 tot zelfs 45 minuten kan duren) vroegtijdig wil afbreken, moet beseffen dat dit bij de beide dieren
ernstige verwondingen kan teweeg brengen ! 

Seksuele rijpheid van de reu

Seksuele rijpheid verandert ook het gedrag van jongen reuen. Rond hun puberteitsfase, bij huishonden gesitueerd tussen hun zes maanden en een jaar, beginnen reuen hun poot op te heffen tijdens het plassen. Het 'pootje heffen' is aangeboren, maar komt niet dadelijk na de geboorte voor. Bij sommige reuen kan het zelfs twee jaar duren voordat ze hun poot optillen tijdens het plassen. Dat opheffen van een poot is echter geen synoniem voor seksuele activiteit, m.a.w. ook reuen die nog geen 'pootje heffen' kunnen reeds seksueel actief zijn !
Ik heb het vroeger reeds gehad over de bedoeling van het pootje heffen bij de hond tijdens het plassen : zo wil hij betere geurposten uitzetten die zijn aanwezigheid duidelijk moeten maken.
Seksuele volwassenheid gaat gepaard met
mentale volwassenheid. Een hond in z'n puberteit wil zijn eigenwaarde bewijzen.  De eigenaars van een hond oogsten, op het moment dat hun hond de leeftijd van 16 tot 20 maand bereikt heeft, de resultaten van de opvoeding die ze hun hond gaven.
Een hond die verkeerd opgevoed is zal op dat moment zijn ongenoegen laten blijken tegenover zijn baas.  Elke hond doet dat op z'n eigen manier ... de ene hond zal bijvoorbeeld niet altijd terugkomen als zijn baas hem roept, terwijl de andere zich zal verzetten en agressief zal reageren wanneer hij iets moet doen.

Volgende maand gaan we als vervolg van dit onderwerp, wat dieper in op de drachtpreventie bij de hond; m.a.w. wat te doen wanneer we als eigenaar beslissen dat we geen nakomelingen wensen van onze hond of honden.

Hond-vriendelijke groetjes en tot volgende maand,
             
                                      Carine
 

Uw vragen, reacties en ideeŽn

 • Bedankt voor je snelle antwoord Carine. Ik ga het nog even bekijken. Vandaag was het al veel beter. En over een tijdje zou ik sowieso eens een volledige checkup van haar willen laten doen.
  Hartelijk dank in ieder geval. En ik vind jouw site trouwens heel interessant en mooi in elkaar zitten.Groetjes, Corry
 • Hoi Carine,
  Mag ik jouw bedanken voor je inzet, je hebt mij hiermee opweg geholpen. Met vriendelijke groet,  Tineke
 • Hallo, eerst en vooral wil ik je proficiat wensen met
  de mooie site. Groetjes, Veerle.
 • Bedankt voor uw snelle antwoord.
  We zijn gisteren nog naar de dierenarts geweest om het
  gezondheidsattest voor ons maltezertje op te halen en hij
  heeft uw tips bevestigd.
  Ik ben heel erg blij met de adviezen die u ons heeft gegeven.
  We zullen ze zeker opvolgen en hťťl goed zorgen voor het
  welzijn van ons hondje Flotje.
  Heel fijn dat u de dierenvrienden helpt met raad en daad !
  Nog vele zomerse groetjes,
  Veronique
 • Beste,
  bedankt voor de informatie die U ons bezorgde over de tibetaanse terrier. Het is heel intressant!
  Ik heb op onze site een link gelegd naar uw site.U kan kijken op http://users.skynet.be/rambi/familiesite daar onder huisdieren --> zazou . Onderaan de pagina heb ik ook een link gelegd naar het trimsalon. Bedankt, vele groetjes en succes met je site.
  Sven & Caroll (& zazou)
 • Hoi Carine, Johan en hondjes.
  Ik keek zonet es naar jullie nieuwe website.
  Een heel tof idee, nuttige tips en een leuke look. De eerste thema waarmee je begint is ook heel passend, tja nu het vlooientijd wordt kunnen sommige die informatie heel goed gebruiken.
  Ik zou zeggen doe zo voort, want ik maak er alleszins reclame voor.  Kenny.
 • Hoi Johan en Carine,
  Eventjes binnen gekropen op je website- nog niet veel tijd
  om het grondig te lezen- wordt wel favoriet !!!!!!!!! ( Hans )

++++ Extra ++++

 


Dierenbescherming pagina 


Animals First
dierenbescherming

afdeling Bredene
klik hier

 

 

Vorige onderwerpen
van de maand


April 2003
het Vlooien
probleem
klik hier >>

Mei 2003
Greyhounds in
Nood
klik hier >>

Juni 2003
Vakantie voor uw hond
  klik hier >>

Juli 2003
Vachtverzorging tijdens de zomer
  klik hier >>

Augustus 2003
De Reukzin van
de hond
klik hier >>

September 2003
Het Gehoor van
de hond
klik hier >>

Oktober 2003
Lichaamstaal
en visuele communicatie
klik hier >>

November 2003
De aanschaf
van een puppy
deel 1
klik hier >>

December 2003
De aanschaf
van een puppy
deel 2
klik hier >>

Januari 2004
De aanschaf
van een puppy
deel 3
klik hier >>

Februari 2004
Het zindelijkheids-probleem
klik hier >>

Maart 2004
Verlatingsangst
en vernielzucht
klik hier >>

 

 

Nuttige Links


Voor een overzicht van alle rasverenigingen in BelgiŽ
klik hier >>